Heti hírek -újdonságok ,érdekességek röviden

Mit csinál a szalmonella baktérium ,mikor nem szaporodik?

A legtöbb nyári ételmérgezést a Salmonella baktériumok okozzák amelyek rendkívűl jól boldogulnak minden körülmények között ,és gyorsan képesek alkalmazkodni.Egy kutatás most arra kereste a választ ,mit csinál a Salmonella ,amikor egy új környezetbe kerül,és ennek megismerésével hogy lehet megállítani a táplálékkal történő tömeges fertőzéseket.

A baktériumok gyorsan elszaporodnak ,ideális körülmények között minden 20. percben megduplázódik a számuk.Ezt az exponenciális szaporodást azonban egy úgynevezett lag-fázis előzi meg ,amikor a sejtek száma láthatóan nem növekszik. Ezt a periódust először a 19.században írták le,amikor azt feltételezték ilyenkor készülnek fel a baktériumok ,hogy kihasználják az új környezeti feltételeket.De pontosan mit csinál a baktérium élettanilag ebben az időszakban.Az élelmiszer és italgyártás számára kifejlesztett kísérletben ez a fázis kb. 2 óra hosszat tart ,és pontosan nyomon követhetők a történések. Például az ,hogy az új környezetbe kerülve már 4 perc elteltével kikapcsolódik néhány konkrét  gén ,amely ellenőrzi egyes tápanyagok felvételét. Felhalmozódik a foszfát ,amely szükséges sok sejtszíntű folyamathoz ,aktiválódik a vas felvétel folyamata, amely átmenetileg érzékennyé teszi a sejteket az oxidatív stresszre,és felhalmozódik a mangán ,és a kalcium ,amelyek aztán az exponenciális osztódás alatt elfogynak.A lag-fázis alatti újfajta anyagcsere megmutatja ,milyen gyorsan érzékeli a Salmonella a kedvező feltételeket ,és milyen gyorsan építi fel a növekedéshez szükséges anyagokat.A lag fázis jobb megismerése elvezethet ahhoz ,hogy az élelmiszer láncban kontrollálni tudják a Salmonella terjedését.

Ha az ideg megsérül a gyógyulás folyamata hosszú-egy új eljárással az idő jelentősen lerövidül.

A sérült vagy elvágott idegek regenerációja hónapokig vagy akár évekig is tarthat az emlősöknél, ha egyáltalán sikerül. Egy új módszerrel ez az idő drasztikusan lerövidülhet, és a regeneráció hatásfoka is jóval nagyobb.Amerikai kutatók bejelentették, hogy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel az emlősök elvágott idegei napok vagy hetek alatt visszanyerik működőképességüket az eddigi több hónapos vagy akár több éves gyógyulási folyamat helyett. A kutatócsoport azt a mechanizmust leste el, amelyet a gerinctelenek használnak károsodott axonjaik(az idegsejt hosszú idegnyúlványa) regenerációjához

Miután egy ideg elszakad a lehető leggyorsabban helyre kell állítani a kapcsolatot a két vég között mert a levált rész már néhány napon belül degenerálódik.A vizsgálatok  szerint szervezet saját javító mechanizmusa akadályozza a gyors javulást.A sérült rész két egymástól elválasztott csonkján a szervezet egy órán belül gömböcskét hoz létre ,amelynek az lenne a feladata ,hogy kijavítsa a sérülést.De ha ez túl korán történik,mielőtt még a két vég összeérne ez a javító művelet egyszerűen megakadályozza a kapcsolat létrejöttét,és lassítja a gyógyulás folyamatát. Az új eljárásban felfüggesztik  a szervezet saját javító mechanizmusát ,a két idegvégződést  polietilén-glycol segítségével összeragasztják ,majd ismét elindítják  a regenerációs folyamatot. A művelethez mindössze különböző oldatokra van szükség ,amelyek először elvonják a sérült rész közeléből a kalciumot ,és gátolják az oxidációt ,majd a “ragasztás ” után visszaállítják a kalciumban gazdag környezetet.A kísérleteket patkány ülőidegén végzett vágással ,és összeragasztással végezték ,és az eredmények igen látványosak voltak. A patkányok felébredve a műtéti altatásból perceken belül mozogni kezdtek ,és 98%-uk 2-4 hét alatt 60-70%ban visszanyerte az idegsérülés előtti normális mozgását.

A szakembereket lenyűgözték a látványos eredmények ,de arra figyelmeztettek hogy az emberi sérülések általában sokkal bonyolultabbak ,mit a labratóriumi körülmények között létre hozott tiszta vágások.Mások szerint pedig  valószínűleg csak a friss sérüléseket lehet evvel a technikával kezelni ,mivel a sérülékeny idegszövet hamar elkezd pusztulni.

A kísérleteket Wesley Thayer ( Vanderbilt University in Nashville, Tennessee) és George Bittner (University of Texas , Austin) végezték.

Kellemes masszázsterápia -sejbiológiai magyarázatokkal.

A legtöbb sportoló megerősítheti, hogy a masszázs csökkenti a fájdalmat és elősegíti a funkciók gyors helyreállítását. Most már tudományos alapon is igazolható, hogy miért érdemes felkeresni egy masszőrt. Sejtszinten a masszázs csökkenti a gyulladást és hozzájárul új mitokondriumok képződéséhez a vázizomzatban.

A vizsgálatban  11 fiatal férfi vett részt ,amelynek első fázisában a terhelhetőségüket vizsgálták,majd a kimerülésig szobabiciklizniük kellett.Ezután 10perces pihenés következett amely alatt az egyik lábukat a rehabilitációs eljárások során alkalmazott technikákkal masszírozták. Biopsziás mintát vettek mindkét oldali quadriceps izmukból a  10 perces  masszázs befejezése után, majd 2,5 órás pihenés után ismét .A kutatók megállapították ,hogy a mindössze tíz perces masszázs  csökkenti a gyulladásos citokinek expresszióját az izomsejtekben és elősegíti a mitokondriumok – a sejtek energiatermelő szervecskéinek – képződését.
“Tekintettel arra, hogy a mitokondriális diszfunkció társul az  izomsorvadáshoz és egyéb folyamatokhoz, mint például az inzulin rezisztencia, az olyan terápia, amely javítja mitokondriális funkciót hasznos lehet.” mondta Dr. Mark Tarnopolsky, orvosprofesszor ( Michael G. Degroote School of Medicine)

Hidrogén gázzal hajtott mikrorakéták az emberi gyomorban!

A tudósok kifejlesztettek egy újfajta kis motort ,amelyet microrocket-nek neveztek el,és amely meghajtja magát savas környezetben anélkül ,hogy bármilyen külső energiaforrást igényelne,megnyitva evvel az utat különböző orvosi ,és ipari alkalmazásokhoz.Összehasonlítva ,hogy milyen sebességgel képes mozogni a szerkezet , egy embernek 400 mérföldet kellene megtennie egy óra alatt.
Az önjáró nano ,és mikroméretű motor alkalmas lenne emberben célzott gyógyszeradagolásra ,vagy képalkotásra ,ipari eljárások során pedig a folyamatok figyelemmel kísérésére.Azonban ezeknek a kis motoroknak a többsége nem önjáró,más változatok pedig nem tudnak ellent állni szélsőséges hatásoknak mint például a nagyon savas környezet. Ezért a kutatók kifejlesztettek egy csőszerű mikrorakétát amely képes nagyon savas környezetben (pl. az emberi gyomor) mozgatni magát hydrogénbuborékok segítségével amelyet a belsejüket bélelő cink segítségével fejleszt .A mikrorakéták ultra gyorsak, saját méretüknek százszorosát képesek megtenni egyetlen másodperc alatt.Mind anyagukban ,mind a mozgásukhoz szükséges energia fejlesztése terén “zöldebbek “,mint a korábbi változatok , és mágneses réteggel bevonva ,még irányíthatóak is.

Nanocsövek segítségével veszik célba a mellrák őssejtjeit.

A mellrákot okozó őssejtek nehezen írthatók ,mert lassan osztódnak -a legtöbb rákellenes stratégia a gyorsan osztódó sejteket veszi célba-így ezek a fajta sejtek ellenállóak a kémiai vagy radioterápiával szemben. A sejtek szinte lesben állnak ,és ha valamilyen aktiváló ingert kapnak képesek elvándorolni ,és egy másik helyen metaszázist létre hozni.Most a kutatók egy ígéretes eljárást fejlesztetttek ki ami egyszerű ,pusztán fizikai hőleadáson alapul.
A modellkísérletben a tumorba szén alapú nanocsöveket fecskendeztek be ,amelyeknek önmagukban nincs semmiféle daganatellenes hatásuk.Ha azonban ki vannak téve a közeli infravörös sugárzásnak elkezdenek rezegni ,és hőt termelni.Ez a kombináció képes nagy hőt fejleszeni a környezetében.Ezzel a módszerrel a kutatók képesek voltak megállítani a daganat növekedését egerekben , elpusztítani a már differenciálódott daganatsejteket ,és az őssejteket egyaránt.
A kutatást végezték a Wake Forest School of Medicine, a Wake Forest University Center for Nanotechnology and Molecular Materials, és a Rice University kutatói dr.Suzy V. Torti biokémia professzor vezetésével.
Forrás:ScienceDaily