Három apró lépés

setaA legtöbb ember év elején valamit megfogad becslések szerint az emberek 45%-a.És mintegy harmada ezeknek a fogadalmaknak a súlyra ,a táplálkozásra és az egészségre vonatkozik.De meddig sikerül ezeket a fogadalmakat betartani? Egy hétig?……Egy hónapig?….. Vagy kettőig? A  jó szándék megvan ,de mégis mi az ami miatt túl hamar feladjuk. Az EatingWell cikkírója szerint sokkal inkább a kitűzött célban rejlik a hibalehetőség.Ha megpróbáljuk  gyökeresen átalakítani az életmódunkat és teljesen  szakítani addigi szokásainkkal – nos ez sokkal nehezebb mint néhány apró lépést tenni az egészségesebb életmód felé.

Néhány apró ám lényeges lépés amelyeknek nincs látványos hatása de tartós és fenntartható kis változásokat okoznak. Nincs gyors gyakran ésszerűtlen transzformáció de könnyebb a változásokhoz hosszú távon ragaszkodni és ez a siker kulcsa. Akkor nézzünk csupán három apró dolgot amit érdemes kipróbálni

Együnk több rostot

Magas rosttartalmú ételek, zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona és a hüvelyesek- ezek elengedhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. a rostok arányának növelése a táplálkozásban fogyáshoz vezet és csökkenti egyes krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét mint a cukorbetegség, a szívbetegség ,egyes rákfajták. a táplálkozási irányelvek szerint a nőknek napi 25 gramm rostra ,a férfiaknak napi 38 gramm rostra van szükségük. Az átlag fogyasztás : 15 gramm.

Főzzünk otthon ¿¡

Gyorsétterem és minden más-kiiktatva. Az otthoni  körülmények között előállított étel nemcsak olcsóbb. Könnyebb odafigyelni a telített zsírsavakra a nátriumbevitelre és a kalóriákra. Csak néhány hozzávetőleges adat. Egy gyorséttermi étkezés a napi kalória mennyiség felét adhatja ,a telített zsírbevitel 80%-át ,a natrium bevitelt pedig még meg is haladja egyetlen étkezés során. Ha otthon készítjük ugyanazt talán még azt is tudjuk mit eszünk.

Mozgás :csak harminc perc naponta

150 perc mérsékelt intenzitású mozgás plusz heti kétszer izomerősítő gyakorlatok. Lefordítva harminc perc séta öt napig  és kétszer valami nehezebb ,mint például súlyzós edzés.Figyelembe véve az ajánlásokat a testmozgás segít irányítani a testsúlyt ,csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását ,a 2-es típusú cukorbetegségét és növeli a hosszabb élet esélyét. A  jó hír pedig az hogy 2×15=30. Kétfelé bontva a napi harminc percet  még mindig jól csináljuk.

A képlet nem túl bonyolult!

Forrás :EatingWell