Hány órát kellene dolgozni hetente – ami még nem betegít!

Azoknál akik hetente 55 óránál többet dolgoznak 33%-kal megnövekedik a stroke  kockázata és valamennyivel szerényebb mértékben- 13%-kal – nő a koszorúér betegségek kockázata is azokhoz képest akik hetente 35-40 órát dolgoznak. A tanulmány az eddigi legátfogóbb ebben a témában, összesen mintegy 600 000 ember adatait tartalmazza, és a megjelenés helye sem egy bulvárnak nevezhető lap :The Lancet

Mika Kivimäki professzor ( Epidemiology at University College London, UK ) és munkatársai már meglévő vizsgálatok, és eddig még  kiadatlan egyéni szintű adatok metaanalízisét végezték el a hosszabb munkaidő és a szív,- és érrendszeri betegségek összefüggésében.

25 vizsgálat adatainak  összefoglalásakor – amely magába foglalta  Európa, USA, és Ausztrália  603.838 lakosának 8 és fél évig tartó követéses vizsgálatát- a szívkoszorúér betegségek 13%-kal megnövekedett kockázatát találták. Ez a megemelkedett kockázat az új diagnózisokat, a kórházi ápolást, és az esetleges halállal végződő eseményeket foglalta magába. Ez az emelkedés a heti 55 óránál többet dolgozók, és azok között akik a normál 35-40 órát dolgoztak akkor fennállt ha az egyéb kockázati tényezők hatásait -mint például az életkor, a nem és a társadalmi-gazdasági státusz- nem vették figyelembe az elemzésnél.

Egy másik összefoglaló elemzés -17 vizsgálat adatai amelyben 528.908 férfi és nő egészségi állapotát követték nyomon 7,2 éven keresztül -szerint a stroke kockázata 1,3 szorosára nőtt a heti 55 óránál többet dolgozó személyeknél összehasonlítva a 35-40 órát dolgozókkal. Ez a megnövekedett rizikófaktor  azután is megmaradt miután az egyéb egészséget befolyásoló  magatartásokat is figyelembe vették mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a fizikai aktivitás, és a hagyományos kardiovaszkuláris rizikófaktorokat is beleértve a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.

Fontos, hogy a kutatók azt találták minél többet dolgozott valaki, annál nagyobb volt az esélye a stroke kialakulására. Összehasonlítva az átlagos munkaidőben dolgozókkal (35-40 óra )

  • a  41 és 48 órát dolgozóknál  10% -kal magasabb volt a stroke kockázata
  • azoknál pedig  akik 49-54 órát dolgoztak hetente már 27% -kal volt nagyobb a stroke kockázata.

Bár az ok-okozati összefüggéseket jobban meg kell érteni a szerzők azt feltételezik hogy az egészségügyi kockázatot növelő  magatartások mellett- mint például a mozgásszegény életmód és az alkoholfogyasztás- az ismétlődő ingerek amelyek kiváltják  a stressz-választ szintén  növelhetik a stroke kockázatát.

“Az ebben a témában rendelkezésre álló tanulmányok összefoglalása lehetővé tette számunkra hogy minden eddiginél nagyobb pontossággal  megállapítsuk  a munkaidő és a szív,-és érrendszeri betegségek  megnövekedett kockázata közötti összefüggést.  Az egészségügyi szakembereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a hosszú munkaidő társul  a stroke és a szívkoszorúér-betegségek jelentősen megnövekedett kockázatával. ”

A kutatáshoz egy megjegyzés is kapcsolódik amelyben  Dr Urban Janlert ( Umeå University Svédország) rámutat arra,  hogy az OECD tagországokban a hosszú munkaidő nem elhanyagolható jelenség. Ezen belül  az 50 óránál többet dolgozók aránya Törökországban a legnagyobb -43%- míg Hollandiában ez a szám csupán 1%.

Az összes OECD országot alapul véve átlagosan a  férfiak  12%-a dolgozik többet mint 50 órát  hetente,  nők esetében ez a a szám 5%.

Bár néhány országban létezik jogszabály a munkaidő vonatkozásában – pl az EU munkaidőről szóló irányelve (2003/88 / EK)  korlátozza az átlagos munkaidőt heti 48 órára  – ezt nem mindig hajtják végre. Ezért az,  hogy a munkanap hossza  meghatározója elsősorban a stroke-nak , de talán még a koszorúér-betegségnek is fontos megállapítás.

Forrás: ScienceDaily:Working long hours linked to higher risk of stroke (2015 aug. 19)