Fókuszban a csonthéjasok:őszibarack, nektarin, szilva

Az ?szibarack, a szilva és a nektarin olyan bioaktív anyagokat tartalmaznak amelyek segíthetnek az elhízással összefügg? cukor-,és kardiovaszkuláris betegségben szenved?knek.

A tanulmányt az American Chemical Society  éves tudományos ülésén mutatták be 2012-ben. A csonthéjas gyümölcsökben lev? vegyületek hatékony fegyverek lehetnek a metabolikus szindróma elleni harcban, melynek következtében fellép? elhízás és gyulladás súlyos egészségügyi problémákhoz vezet-mondta Dr. Luis Cisneros-Zevallos  a Texas A & M University docense.

A vizsgálatok kimutatták hogy az ?szibarackban, nektarinban, és szilvában  bioaktív vegyületek sokasága található. Ezek az úgynevezett fenolos vegyületek elhízás elleni, gyulladásgátló és antidiabetikus tulajdonságukat különböz? sejtvonalakon keresztül fejtik ki, és a rossz koleszterin oxidációját is csökkentik amely a szív,-és érrendszeri betegségekkel van összefüggésben.

Egyedülálló módon a gyümölcsökben lev?   bioaktív komponensek párhuzamosan lépnek fel a betegségek különböz? összetev?i  ellen. A fenolos vegyületek négy f? csoportja,  az antocianinok, a klorogénsavak, a kvercetin származékok és a katekinek a zsírsejteken, a makrofágokon, a vascularis endothel sejteken fejtik ki hatásukat. Megváltoztatják a gének kifejez?dését és a  fehérjéket-a vegyület típusától függ?en.” A vegyületek együttm?ködnek és különböz? frontokon indítanak harcot a betegségek különböz? összetev?i ellen. Ez az állítás  igaz az elhízás, a gyulladás, a cukorbetegség és a szív,- és érrendszeri betegségek esetében is.

Dr. Cisneros-Zevallos szerint ez az els? eset, hogy a gyümölcsök bioaktív vegyületeir?l kimutatták hogy munkára foghatóak a betegségek ellen. Mindegyik csonthéjas gyümölcs tartalmaz eltér? mennyiségben hasonló fenolos vegyületeket, így mindegyiket tekinthetjük az egészség forrásának, és együttes fogyasztásuk esetén jól kiegészítik egymást.

A kutatócsoport további munkájában az egyes vegyületek szerepét a molekuláris mechanizmusok szintjén szeretné feltárni és az eredményeket állatkísérletekkel meger?síteni.

Forrás: AgriLife Today