Fókuszban a csonthéjasok:őszibarack, nektarin, szilva

Az őszibarack, a szilva és a nektarin olyan bioaktív anyagokat tartalmaznak amelyek segíthetnek az elhízással összefüggő cukor-,és kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknek.

A tanulmányt az American Chemical Society  éves tudományos ülésén mutatták be 2012-ben. A csonthéjas gyümölcsökben levő vegyületek hatékony fegyverek lehetnek a metabolikus szindróma elleni harcban, melynek következtében fellépő elhízás és gyulladás súlyos egészségügyi problémákhoz vezet-mondta Dr. Luis Cisneros-Zevallos  a Texas A & M University docense.

A vizsgálatok kimutatták hogy az őszibarackban, nektarinban, és szilvában  bioaktív vegyületek sokasága található. Ezek az úgynevezett fenolos vegyületek elhízás elleni, gyulladásgátló és antidiabetikus tulajdonságukat különböző sejtvonalakon keresztül fejtik ki, és a rossz koleszterin oxidációját is csökkentik amely a szív,-és érrendszeri betegségekkel van összefüggésben.

Egyedülálló módon a gyümölcsökben levő   bioaktív komponensek párhuzamosan lépnek fel a betegségek különböző összetevői  ellen. A fenolos vegyületek négy fő csoportja,  az antocianinok, a klorogénsavak, a kvercetin származékok és a katekinek a zsírsejteken, a makrofágokon, a vascularis endothel sejteken fejtik ki hatásukat. Megváltoztatják a gének kifejeződését és a  fehérjéket-a vegyület típusától függően.” A vegyületek együttműködnek és különböző frontokon indítanak harcot a betegségek különböző összetevői ellen. Ez az állítás  igaz az elhízás, a gyulladás, a cukorbetegség és a szív,- és érrendszeri betegségek esetében is.

Dr. Cisneros-Zevallos szerint ez az első eset, hogy a gyümölcsök bioaktív vegyületeiről kimutatták hogy munkára foghatóak a betegségek ellen. Mindegyik csonthéjas gyümölcs tartalmaz eltérő mennyiségben hasonló fenolos vegyületeket, így mindegyiket tekinthetjük az egészség forrásának, és együttes fogyasztásuk esetén jól kiegészítik egymást.

A kutatócsoport további munkájában az egyes vegyületek szerepét a molekuláris mechanizmusok szintjén szeretné feltárni és az eredményeket állatkísérletekkel megerősíteni.

Forrás: AgriLife Today