Gyógyír ezer bajra: bemutatkozik a mezei cickafark

Sokan ok nélkül lebecsülik az utak mentén, réteken, legelőkön előforduló növényeket, holott köztük sok értékes és hasznos faj van. Ilyen, széles körben alkalmazott gyógynövény a mezei cickafark is. Ez annyira igaz, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy-és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and Wild program keretében felhasználási lehetőségeit kutatják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a cickafarkról!

Használata történelmi időkig nyúlik vissza, már a rómaiak idején is alkalmazták, a középkorban pedig a katonák sebfüve volt: sérüléseiket a növény szétdörzsölt leveleivel gyógyították.

Hazánk népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták: fekélyek, sebek kezelésére, teáját meghűlésekre, étvágyjavítóként, görcsoldóként. A köznyelvben is számos elnevezése ismert: cickóró, cicfarka, egérfarkfű, ezerlevelűfű.

Mit kell tudni róla? Hol és hogyan gyűjthető?

Évelő, lágyszárú növény. Fehér virágzatairól, finoman szeldelt, illatos leveleiről könnyen felismerhető. A környezeti feltételekre nem túl igényes, így a legkülönbözőbb területeken megtalálható: száraz gyepes területeken, legelőkön, utak mentén, szikes pusztákon. A virágzása júniustól késő őszig tart, akkor gyűjtsük, amikor az apró virágai már mind kinyíltak.

A virágzatát rövid, 5-6 cm-es szárésszel csípjük le (ezt csipetnek is hívják), a virágzó leveles hajtásait (herbáját) pedig kb. 30-40 cm hosszú szárral vágjuk le. Árnyékos, szellős helyen pár nap alatt megszárad.

 Mire jó a cickafark?

Fő hatóanyaga jellegzetes kék színű az illóolaja, amely érdekessége, hogy csak hő hatására, a lepárlás során nyeri el végleges színét. A legnagyobb arányban a virágzatban megtalálható olajon kívül flavonoidokat és keserűanyagokat tartalmaz a növény.

Otthon tea, főzet formájában alkalmazható, illóolaja pedig kenőcsök, kivonatok, cseppek és szépségápolási termékek alapanyaga.

A konyhában is alkalmazható: kesernyés, fűszeres íze miatt, kiváló saláták ízesítésére.

A cickafark tea készítésekor körültekintően kell eljárnunk: nem szabad túl sok gyógyfüvet a vízhez adni – 2 dl vízhez 1 teáskanálnyi elegendő – és 10 percnél tovább áztatni, mert különben teánk nagyon keserű, ihatatlan lesz.

 Belsőleg…

Teaként fogyasztva elsősorban az emésztőszervek gyulladásainak gyógyítására alkalmazzák: gyomornyálkahártya gyulladás, gyomor- és nyombélfekély, vastagbélhurut esetén. Ezen kívül étvágyjavító hatású és epebántalmak kezelésére is jó. Élénkíti a vérkeringést, így a keringészavarainak következtében létrejövő migrént, aranyeret, lábszárfekélyt, visszérgyulladást is gyógyítja.

Sokan a szebbik nem kedvenc gyógynövényeként tartják számon, ennek oka, hogy számos női baj ellen hatásos: így a túl erős, fájdalmas menstruáció, kismedencei görcsök, és gyulladások kezelésére szokás használni. Normalizálja a rendellenes menstruációs ciklust, sőt a változókorban jelentkező jellegzetes tüneteket, a hőhullámokat és a fáradtságérzetet is enyhíti. Ösztrogén hatású.

Rendszeres fogyasztása a betegségmegelőzés és szervezet védekezőképességének erősítése miatt is javallott. A legújabb kutatások eredményei szerint ugyanis bizonyítottan diabétesz- és tumorellenes hatású, ezen kívül erősen antioxidáns tulajdonságú.

 Külsőleg…

…krém vagy kenőcs formájában lábszárfekély, gyulladásos sebek, égési, fagyási sérülések gyógyítására, bőrgyulladás kezelésére alkalmazható. Főzete enyhíti a fáradt, gyulladt szemek fájdalmát, az ekcéma tüneteit, és csecsemők fürösztésére is alkalmas. Ülőfürdő formájában is alkalmazzák: vérző, gyulladt aranyér valamint, petefészek- és méhgyulladás, felfázás kezelésére.

A szájnyálkahártya gyulladásai és a fogínybetegségek is kezelhetőek a cickafark főzetével, ilyenkor öblögetőszerként használatos. Szeszes kivonata izomlazító, fájdalomcsillapító hatású.

Alkalmazásával azonban óvatosan kell bánni: a parlagfűre érzékeny egyéneknél allergiás reakciót okozhat, pattanások, kiütések jelenhetnek meg. Nagy dózisban fogyasztva sötétbarnává színezheti a vizeletet.

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosította. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.