Golgotavirág-Passiflora incarnata

A megjelenés lenyűgöző,  a név pedig mindent tükröz amit a korabeli jezsuita  botanikusok akik a növény nevét adták látni véltek :a virág Krisztus szenvedésének és halálának bonyolult szimbóluma. Passiflora  incarnata(passio -szenvedés,incarnata- megtestesült)

Magát a növényt egy spanyol orvos fedezte fel Peruban 1569-ben, és negyven évvel később már mint dísznövény volt jelen Európában. Még jóval azelőtt hogy felismerték volna gyógyhatásait a virág már magával ragadta  a jezsuita  botanikus Giovanni  Battista Ferrari képzeletét és 1633-ban megjelent  De florum cultura című művében a passio szinte minden mozzanatát azonosítja a virág egyes részével  :

-nagy három karéjos levelei  az őrök lándzsáit testesítik meg ,

-kapaszkodó indái a kezükben levő korbácsokat

-a virág öt csésze és öt lepellevele Krisztus 10 tanítványát jelképezi  (kivéve közülük Júdást és Pétert)

-a virág belsejében található finom koronaszirmok a töviskoszorút

-az öt porzó   Krisztus öt sebét.

-a három bibeszál pedig a három szöget amellyekkel Krisztust a kereszthez szögezték

Akárhogy is jutott  a virág a bonyolult szimbolikához különleges megjelenésének ez a különleges történet a jutalma.

A golgotavirágot az aztékok, az inkák és más dél-amerikai bennszülött törzsek mint félig háziasított növényt tartották. Annál is inkább mert néhány fajtájának gyümölcse ehető, amit passiógyümölcs vagy maracuja néven ismerünk. Európában széles körben csak a tizennyolcadik században terjedt el spanyol közreműködéssel és ma már megtalálható szinte mindenhol a világon- dísznövényként, gyógynövényként ,vagy ehető gyümölcséért termesztik.

Besorolását Linné végezte el 1745-ben amikor a Passiflora  nemzettség kb 22 faját írta le. Ma már úgy gondolják a fajok száma 400-600 közöttire tehető, de természetes élőhelyükön a trópusi őserdőben a mai viszonyok között jelentős  veszély fenyegeti egyedeit.

Évelő kúszó növény  lágy szárú hajtásokkal,  erős fás szárral és vastag húsos gyökérzettel. Közel 10 méter magasra is felkúszik, különleges felépítésű virágai a reggeli órákban nyílnak és alig két napig virágoznak.

A golgotavirágot hagyományosan mint nyugtató gyógynövényt használták az amerikai kontinensen szorongás, álmatlanság, görcsök és hisztéria esetén és ez az indikáció átkerült Európába is.Kutatások szerint a golgotavirág hatóanyagai megnövelik az agyban a GABA szintet melynek hatására egyes agysejtek aktivitása csökken és nyugodtabbnak, ellazultabbnak érezzük magunkat. A golgotavirág hatása gyengébb mint egyéb szorongás oldására használt gyógynövényeknek- mint például a valerianának-ezért sok esetben más hasonló hatású gyógynövénnyel kombinálva (citromfű, valeriana) fordul elő.

A golgotavirág etnobotanikai használatáról számos országból vannak információk

  •  a növényt már használták fájdalomcsillapító, görcsoldó, antiasztmatikus, féregűző és szedatív célra Brazíliában
  • mint  nyugtatót és altatót Irakban
  • olyan problémák kezelésére, mint például a menstruációs zavarok, epilepszia, az álmatlanság, a neurózis és a neuralgia Törökországban.
  • Lengyelországban hisztéria és ideggyengeség kezelésére
  • Amerikában hasmenés, dysmenorrhoea, neuralgia, égések, aranyér és álmatlanság kezelésére
  • alkalmazzák helyileg a bőrön égési sérülések,  aranyeres gyulladás, zúzódások kezelésére , fejfájás és általános fájdalom csillapítására.

Mit lehet bizonyítani

Passiflora kivonat hasznos opiátmegvonás vagy egyéb függőségek kezelésére. Mint adjuváns szer segít a függőség csökkentésére olyan pszichotróp szerek esetében is mint a morfin, nikotin, alkohol, a diazepam és a delta-9-tetrahidro-kannabinol.

Egy másik vizsgálatban összehasonlították a golgotavirág kivonat és egy generalizált szorongásos zavar kezelésére alkalmazott gyógyszermolekula-az oxazepam-hatékonyságát. Mindkettő hatásos volt a generalizált szorongásos zavar kezelésében és bár a golgotavirág kivonat lassabban fejtette ki a hatását – 7 nap alatt szemben az oxazepam 4 napjával- viszont a betegek munkahelyi teljesítményének romlása  kevésbé volt kimutatható a gyógynövényes kezelés hatására.

Más tanulmányok azt mutatták, hogy a betegek, akik szorongásuk oldására  golgotavirág kivonatot kaptak a  műtéti érzéstelenítés  előtt kevésbé szorongtak  mint a  placebót kapók, de  érzéstelenítés után ugyanolyan gyorsan felépültek.

A golgotavirág mint afrodiziákum. Nyugtató hatású gyógynövény létére a vizsgálatok szerint metanolos kivonata  jelentős afrodiziákumként viselkedik- igaz hím egerek esetében. A molekuláris magyarázat szerint a kivonatban levő chrysin és benzoflavone  megakadályozza a tesztoszteron metabolikus lebomlását,  és megemeli a  vér  tesztoszteron szintjét.

Ha mindezekhez még hozzávesszük az Ajurvédikus alkalmazásokat igazán  sokszínű nyugtató gyógynövényt kapunk.Nézzük milyen indikációt javasol egy Ajurvédikus gyógyász

-a már említett generalizált szorongásos zavar esetén és itt a habitus is fontos:legjobban a vékony alkatú ,ideges tipusú embereknél működhet ez a gyógynövény akik gyorsan stresszes állapotba kerülnek

-álmatlanság esetén gyenge idegzetű hisztérikus betegek esetén akiknél az idegkimerültség ,az álmatlanság és a fáradtság együtt jár.

-influenza utáni lábadozáskor ha ez szintén álmatlansággal jár

-ijedtségre haragra  kialakuló enyhe görcstevékenység, tic vagy izomgörcs formájában

– Az egyik legjobb gyógynövény a  vágy és a szorongás visszaszorításában amikor elvonási tünetek jelentkeznek. Hasznos a leszokás segítésében alkohol, opiátok, a kannabisz és  nikotin esetében. A  alkoholelvonással járó remegési tünetet nagyban csökkenti. Mivel idegrendszerre ható és enyhén nyugtató, segít csökkenteni a sóvárgást. Még  súlyos ópiátmegvonás esetén is jól csökkenti a pszichikai tüneteket mint a vágy, szorongás, irritáció és depresszió.

-hipertóniában mint  kiegészítő kezelés jól használható a vérnyomás csökkentésre és az előforduló  tachicardia megelőzősőre, szűntetésére. Pangásos szívelégtelenségben galagonyával kombinálva hatékony.

-irritatív, görcsös, ismétlődő és szinte megállíthatatlan köhögési rohamok esetén. Ez a természetes görcsoldó hasznos lehet amikor a  hörgők szűkülete és nehézlégzés alakul ki , amit mint súlyosbító tényező  a mentális szorongás is növel.

-irritábilis bél szindroma  (IBS )esetén , vagy élelmiszerrel kapcsolatos  görcsös hasmenés kezelésére. És itt a szerző megemlíti hogy Németországban jóváhagyták az ideges eredetű bélmozgások kezelésére ugyanúgy mint a   citromfüvet, a kamillát és a macskagyökeret.

-Egyes kutatók úgy találták, hogy a golgotavirág egyik összetevője a  passicol antimikrobás és gombaellenet hatást mutat ezért  az európai országokban  macskagyökérrel  és  galagonyával keverve használják  a gyomorhurut és a colitis kezelésére.

Mit tartalmaz

A golgotavirág fő hatásáért valószínűleg metanolos kivonatából izolált tri-szubsztituált benzoflavone felelős.Hatását azonban valószínűleg nem lehet egy kiválasztott kémiai anyagnak tulajdonítani.  Ezen kívül tartalmaz flavonoidokat, szterolokat, klorogénsavat, illóolajat, és nyomokban indolalkaloidokat (beleértve harman, harmin, harmalin, harmol, és harmalol).  Fő flavonoidjai a chrysin, az orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin és schaftoside.

A növény föld feletti részét használjuk gyógyászati célra.Tea: 0,5-2 g (kb 1 tk.) szárított gyógynövényt 1 csésze forrásban lévő vízzel leforrázzuk és  10 percig állni hagyjuk. A szorongás esetén naponta 3-4 csészével fogyaszthatunk, álmatlanság esetén egy órával lefekvés előtt kell elfogyasztani.

Terhesség és szoptatás esetén nem ajánlott , és azoknak akik központi idegrendszerre ható gyógyszereket szednek.