Génterápiával készült “biológiai pacemakert” teszteltek

(MTI) – Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló “biológiai pacemakert” teszteltek sertéseken amerikai tudósok.

sejt    A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká – idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt. Az így kialakult saját pacemaker “hatékonyan gyógyította meg a betegséget” – mondták a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívklinika tudósai.
A szakemberek olyan sertésekbe juttatták a gént, amelyek igen lassú szívritmust okozó betegségben szenvedtek. A terápia hatására a szívizomsejtek milliárdjai közül néhány olyan speciális sejtté változott, amelyek a helyes szívritmust biztosították.
   A borsszemnyi sejtsziget két héten át működött szívritmusszabályzóként, vagyis átvette a hagyományos pacemaker szerepét – közölte az amerikai kutatócsoport.
“Elsőként programoztunk át szívsejteket élő állat szervezetében, hogy meggyógyítsunk egy betegséget” – mondta Eduardo Marban, a kutatás vezetője.
A hagyományos pacemakerek elektromos készülékek, melyeket a mellkasba ültetnek, hogy a kóros szívritmust szabályozzák. A készülék rendszeres elektronikus jeleket bocsát ki, hogy a szív szabályosan verjen. Kutatók dolgoznak azon, hogy a jövőben biológiai szívritmusszabályzók vehessék át a műszerek helyét akár időlegesen, akár véglegesen.