Furcsa tudomány:agytumor és nejlonzacskó-mi a közös bennük?

(MTI) – Rákkutatás közben, véletlenül bukkantak rá amerikai kutatók egy molekulára, amellyel olcsóbban és „zöldebben” állítható el? a nejlon.

A Nature Chemical Biology cím? szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerz?i a Duke Rákintézet kutatói. „Laboratóriumunkban azokat a genetikai változásokat tanulmányozzuk, amelyek arra késztetik az egészséges szöveteket, hogy rosszindulatú elváltozásba kezdjenek, és tumor alakuljon ki bel?lük. Kiderült, hogy a közben megszerzett információk egy darabkájának segítségével az eddiginél jobb módszerrel lehet el?állítani a nejlont” – idézte fel Zachary J. Reitman kutatásvezet?.
A nejlon 75 éve ismert m?anyag, egy poliamid, amelynek számos alkalmazása van a ruházati termékekt?l a bútorszöveteken át az autóalkatrészekig. A nejlon el?állításának egyik f? komponense az adipinsav, amely az egyik leggyakrabban használt vegyszer világszerte. Az adipinsavat jelenleg fosszilis tüzel?anyagokból kiindulva állítják el?, ezért termelése hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Reitman és csoportja az enzimek felhasználása fel?l közelítette meg az adipinsav el?állítását, mert szerintük a rákkutatási technikák és a biotechnológia közös eleme éppen e molekulák hasznosítása lehet. Az enzimek segítségével egy vegyületb?l másik hozható létre, ezek a molekulák fontos szerepet játszanak mind az egészséges szövetekben, mind a tumorokban, de kémiai szintézisre, például az adipinsav el?állítására is felhasználhatók.
Az egyik legígéretesebb megközelítés az adipinsav környezetbarát el?állítására éppen az enzimeket alkalmazó módszer, amelyben olcsó cukrokból egy sor enzim közrem?ködésével „szerelik” össze a vegyületet. Ennek folyamatából eddig hiányzott egy láncszem, méghozzá a 2-hidroxiadipát-dehidrogenáz nev? enzim, amelynek el?állítására a Duke kutatói agytumorokhoz köthet? genetikai mutációkat vizsgálva bukkantak rá.
Munkájuk közben a kutatók többek között azonosítottak egy olyan génmutációt is, amely a szóban forgó enzim funkcióját módosítja – idézte a tanulmányt a ScienceDaily cím? ismeretterjeszt? portál. Ezt a mutációt éleszt?kben vagy baktériumokban el?idézve sikerült elérniük, hogy azokban a keresett enzim termel?djön. A hiányzó láncszem tehát megvan, a következ? lépésben az adipinsav termelésének léptékét kell növelni, hogy iparilag használhatóvá tegyék a folyamatot.