Furcsa tudomány:A Föld élőlényei egymásra vannak utalva

Prof. Iain Stewart geológus és televíziós műsorvezető 48órát töltött egy növényekkel teli  légmentesen  zárt üveg akváriumban hogy minél szemléletesebben bizonyítsa: a növény és állatvilág egymásra van utalva. A növényzetnek mint a Föld  zöld tüdejének pusztítása beláthatatlan következményekkel jár.

Az alapötlet nem az övé volt. 1772-ben Joseph Priestley végzett hasonló kísérletet -persze sokkal egyszerűbbet-az elmélet bemutatására. Amikor egy egeret vagy növényeket helyezett külön-külön  lezárt kamrába hamarosan elpusztult mindkettő.Viszont ha együtt tették őket lezárt akváriumba egy bizonyos ideig mindkettő túlélte.

A kísérleti  konténert az Éden Projekt nevű botanikai kiállítás területén helyezték el Cornwallban. A kiállítás látogatói mint egy állatkertben 1 méter távolságból figyelhették a tudóst akinek célja annak bebizonyítása, hogy az emberi túlélés záloga a Föld növényzete.

Az akvárium 8 méter hosszú, két méter széles, és 2,5 méter magas volt. A növényzetet a kertészetben gondosan válogatták ki . Volt közöttük banán, elefántfű, kukorica és más trópusi növények,  amelyeknek aránylag gyors a fotoszíntézise és képesek megfelelő mennyiségű oxigént termelni egy ember életben tartásához. A konténert speciális megvilágítással látták el, megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítottak  amelyek optimálisak  növények számára, de nem a tudós kényelmét szolgálták. A tudós egy függőágyat, egy laptopot, egy szobakerékpárt, a kommunikáció fenntartásához walkie-tolkiet vitt magával. 2011 szeptember 15.-én este 22 órakor megkezdte önkéntes túlélő programját a konténerben. Életfolyamatait orvosi team figyelte a kísérlet során.

Az oxigén szintje az első éjszaka a normális 21%-ról  10-12% közé csökkent. Ez megfelel annak az oxigén szintnek amely 4500 m magasságban található. A kísérlet kezdete előtt a professzor elmagyarázta:nyilvánvaló ha én ott bent vagyok oxigént fogok fogyasztani  és  széndioxidot fogok kibocsátani. Ha ez így maradna -az halálos kombináció. De 6-7 óra múlva felkapcsolják majd a villanyokat,  a növények megkezdhetik  a fotoszíntézist, és visszaadják nekem az oxigént hogy lélegezni tudjak. A professzor rendszeres biciklizéssel biztosította a széndioxidot a növények lélegzéséhez hogy oxigént kapjon cserébe. A zárt térben nehéz volt kialakítani és fenntartani a kényes egyensúlyt. A tudósok attól féltek hogy a magas széndioxid, vagy az alacsony oxigén szint következtében fellépő mellékhatások miatt a kísérletet idő előtt be kell fejezni. Sikerült kitartani 48 órán keresztül egészen szombat estig.

A professzor a fények miatt alvászavarral küzdött, az oxigénhiány tünetei is jelentkeztek rajta.  A kísérletről a BBC2 filmet forgatott annak a sorozatnak a részeként, amelyben azt próbálják hangsúlyozni, hogy a növényzet láthatatlan de fontos hajtóereje a változásoknak amelyek az elmúlt 400 millió évben a Földön történtek.

forrás.www. dailymail.co.uk