Furcsa tudomány : tanuljunk a grizzlytől

Míg a diabéteszes betegek száma emelkedik és emberek millióinak életére van negatív hatással a betegség, a grizzlyket vizsgáló kutatók most felfedezték a természetes cukorbetegség állapotát amelynek valódi biológiai célja van  és visszafordítható.

A grizzly medvék elhízottak és nem cukorbetegek….. ősszel. Pár hét múlva mikor téli álomba merülnek cukorbetegek lesznek és valahogy meggyógyulnak tavaszra amikor felébrednek. A kutatások eredményei azt mutatják hogy a biológia és az evolúció új dolgokat taníthat nekünk: az állatok úgy tűnik megbírkóznak a dolgokkal amelyek az embereknél betegséget okoznak.

Az embereknél a 2-es típusú cukorbetegség esetén a sejtek elvesztik azt a képességüket hogy reagáljanak az inzulinra amely szabályozza a cukor szintjét  az emberi szervezetben.

Az inzulinrezisztens állapot egy ideig nem okoz tünetet, sőt a vércukorszint is normális marad, mivel a szervezet a szokásosnál nagyobb mennyiségű inzulint termel, hogy ellensúlyozza az inzulinrezisztenciát. A 2-es típusú diabétesz akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát (eleinte csak az inzulinrezisztencia további romlása miatt, később ezt tovább súlyosbítja a hasnyálmirigy kimerülése, vagyis az inzulintermelő-képesség csökkenése).Webbeteg

Amikor a kutatók megvizsgálták a medvéket azt találták, hogy az emberekkel ellentétben az inzulin szint az állatok vérében nem változik. Ehelyett a sejtek amelyek az inzulinnal kommunikálnak ki és be kapcsolják magukat. Szintén meglepő felfedezés hogy amikor a grizzlyk legelhízottabb állapotukban vannak sejtjeik akkor a legérzékenyebbek az inzulinra.  Ezen kívül a grizzly a hibernáció alatt szükséges üzemanyagot a zsírszövetben  tárolja nem a májban és az izomszövetben ahol más állatok esetén a zsír felhalmozódik.

Embereknél elfogadott az az elképzelés hogy az elhízás  cukorbetegséghez vezet. Az eredmények ennél sokkal bonyolultabb kapcsolatot feltételeznek. A paradigma hogy az elhízás és a cukorbetegség kéz a kézben járnak megdőlni látszik. Még az is elképzelhető hogy a metabolikus spektrum két ellentétes végén helyezkednek el.

Mit lehet akkor a grizzlytől tanulni? El kellene lesni tőlük  azt a  celluláris mechanizmust ami megvédi őket a cukorbetegségtől és használni ezt elhízott  embereknél hogy ne legyenek cukorbetegek. Valamint lehet arra is választ kapnánk hogyan lehetne a már cukorbetegnél megelőzni az elhízást.

A kutatók úgy vélik a vizsgálatok előrehaladta  és az adatok feldolgozása, a “medveszerű állapot megismerése”  támogatja az elképzelést hogy a cukorbeteg/elhízott betegeket átfogóbb holisztikus módon lehessen kezelni.

Forrás: ScienceDaily