Furcsa tudomány: próbáljunk ki valami egészen mást egy pár órára

A találmány neve  ” old age ”  öltöny . Nem nagyon találtam rá megfelelő fordítást de a  továbbiakban kiderül miért nem.

ruhaAz öltözetet arra találták ki, hogy a kórházi személyzetet szembesítse az általuk ápolt idős betegek mindennapi problémáival. Vagyis hogy a ruha “szimulálja” az  idős kort és utánozza az ezzel fellépő gondokat.Súlyok és hevederek korlátozzák a mozgást, miközben egy fejhallgató és egy speciális szemüveg gátolja a hallást és beszűkíti a látóteret.

Egy kórház teljes személyzete -a beteghordóktól a tanácsadókig-mind kipróbálta  hogy betekintést nyerjenek a nehézségekbe amelyekkel az általuk ápolt idős vagy demenciában szenvedő  betegeknek meg kell küzdeniük.

Túlméretezett cipő és a  lábra szerelt sín  akadályozza az ízületek mozgását, nehézkessé teszik  a lépést, a rezgő kesztyűk szimulálják a kéz remegését amely például a Parkinson kór velejárója. A cipők csökkent tapadása próbára teszi a koordinációs készséget.

A szemüveg homályossá teszi a látást és beszűkíti a látóteret, a nyakmerevítő korlátozza a mobilitást  és  szimulálja az ízületi merevséget.

Kitalálója szerint a ruha ténylegesen közvetíti azt, hogy a beteg hogy érzi magát.Egyik kipróbálója egy bevásárlóközpontban tesztelte  a helyzetet:nem egy jó érzés viselni ezt a ruhát.Körbejártam egy bevásárlóközpontot, nem láttam rendesen,  nem hallottam a környezetemet és nehezen mozogtam.Tényleg segítségre  szorultam.

Ha ez nem elég még egy fura angol ötlet:  egy másik kórház alkalmazottai pedig olyan ruházatot  viseltek egy darabig amelyben úgy érezték magukat mintha 250 kiló lenne a súlyuk abból a célból hogy az elhízott betegek ellátását gyakorolják

Nagyobb empátia és több megértés  az idősek ápolása közben- ennek a kialakítása az egészségügyi intézményekben  lenne a szokatlan tanfolyamok lényege.