Furcsa tudomány: halálos adag kokain

A kokain volt az első helyi érzéstelenítő amelyet a gyógyászatban használtak. Használata számos előnyt hozott a sebészetben, kisebb műtéteknél nem kellett a veszélyes általános érzéstelenítőket használni abban a korban, amikor még nem volt fejlett technika és nem álltak rendelkezésre biztonságos anyagok. A betegek azonban néha erre is rosszul reagáltak. Annak érdekében hogy megtudja mi ennek az oka, egy nebraskai orvos Edwin Katskee 1936 november 25. -én éjszaka beadott magának egy adag kokaint, majd a magán észlelt hatásokat jobb híján a dolgozószobájának falára kezdte jegyzetelni. Mint kiderült az adag akkora volt, hogy végzetesnek bizonyult. A média pedig elnevezte a feljegyzésekkel teli falat a halál naplójának.

A feljegyzések nem látható rendben olvashatók a falon, de a kézírás  csökkenő olvashatósága alapján mégis fel lehetett állítani egy kronológiai sorrendet.

Egy korai bejegyzés: A szemek kissé kitágultak. A látás kiváló.

A kokain okozta görcsök, és részleges bénulás rohamok hullámokban jöttek. Két ilyen roham között ezt írta a falra: Részleges helyreállás. Elszívtam egy cigarettát.

Magasabban a falra ezt írta: most képes vagyok felállni -majd később-a depresszió rettenetes. Tanácsoljuk minden kíváncsiskodó orvosnak, ne próbálja ki a cuccot!

Majd máshol: klinikai lefolyás körülbelül 12 perc. Az írás utolsó szava “Paralysis”  amely egy hullámos vonallal ért véget lefelé a falon.

A sajtó arról vitatkozott Katskee a saját kísérletének lett  áldozata, vagy egyszerűen öngyilkos lett. A dolog nem volt egyértelmű, mert a kísérlet helyszínén a nyomozók megtalálták a megfelelő ellenszert is. Talán a túlzott kutatói kíváncsiság miatt elszalasztotta azt a percet amikor még beadhatta volna magának az ellenszert, azután pedig már nem volt lehetősége rá.

Bárhogy történt is nem fogjuk megtudni soha az igazat.  Az orvostársadalom  pedig úgy könyvelte el az esetet mikor megvizsgálta a feljegyzéseket, hogy azok annyira összefüggéstelenek, hogy nincs semmiféle tudományos értékük.