Furcsa tudomány: akkor most mi az igazság a vörös hajú nőkről?

A vörös hajúak kevésbé bírják a fájdalmat, mint a sötétek – állítják a brit Southamptoni Egyetem klinikájának kutatói – tudósított az MTI.

A földgolyó népességének alig 1–2 százaléka vörös hajú. Márpedig a kisebbség mindig gyanús a többségnek, ráadásul a keveseket könnyebb is bántani. Igaz, számuk az északi féltekén jóval magasabb, 2–6 százalék között ingadozik. A skótoknál a leggyakoribb, akiknek 13 százaléka vörös hajú, fehér bőrű, szeplős.

Régen e hajszínt az ördög művének tulajdonították, és szegény vörös hajú nőket bizony tömegesen megégették. A vörös, ugye, a tűz színe is…

Áttérve az (ál)tudományra, érdekes módon a mai napig tartja magát az a hiedelem, hogy a vörös hajúak hajlamosabbak a vérzékenységre és a rosszabb sebgyógyulásra. Még olyan szakember is akadt, aki azt igyekezett bebizonyítani, hogy a vörös hajszín egyenes összefüggésbe hozható a sérv gyakoriságával. Csak nemrég jelent meg a British Medical Journalban egy nagy összefoglaló közlemény, amelyben a szerző, dr. Jonathan Barry számos korábbi, e témákban publikált tanulmány alapos elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy ezeknek – ahogy ő nevezte – az anekdotáknak nincs semmilyen objektív alapjuk, illetve objektív bizonyítékuk.Az viszont kétségtelen tény, hogy -eddig nem megcáfolt, igaz, kisszámú egyénen bizonyított-cikkek láttak napvilágot, melyek szerint a vörös hajúak fájdalomküszöbe egy kicsit valóban alacsonyabb.

A tudósok azt vizsgálták, hogy több fájdalomcsillapítóra van-e szükségük az érzékenyen fehérbőrűeknek és a vörös hajúaknak műtétek esetén, ezért gyenge áramütésekkel vizsgálták reakcióikat. A “villanycsípéseket” a combjukba kapták az alanyok, akik között akadtak barna- és sötéthajúak is. A reakciók és válaszok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a vörös hajúak fájdalomküszöbe alacsonyabb.

Hasonló kísérletet végeztek 10 éve az Egyesült Államokban és hasonló eredménnyel, nevezetesen azzal a végkövetkeztetéssel, hogy 19 százalékkal több fájdalomcsillapítóra van szükségük vörös hajú nőknek, hogy ugyannannyira elviselhetőnek érezzék ugyanazt a fájdalmat, mint a más hajszínűek. 2009-ben ugyanezek az amerikai kutatók úgy találták, hogy a vörös hajúak idegesebbek fogászati kezelésen, és kétszer hajlamosabbak arra, hogy kerüljék a fogorvost.

Egy dán tanulmány szerint a vörös hajúak a hideget is nehezebben viselik, bár meleg étkekkel képesek túltenni magukat rajta – emlékeztetett a The Daily Telegraph című brit lap.

2005-ben a fentieknek némiképp ellentmondó kanadai tanulmány jelent meg, amely szerint éppen a vörös nők körében akadnak olyanok, akik az átlagembernél jobban tűrik a fájdalmat. Az ok egy mutáns gén, amely nem blokkolja a fájdalomcsillapítók hatását. Ezzel a módosult génnel csakis fehérbőrű vörös hajú nők rendelkeznek, ugyanilyen haj- és bőrszínű férfiak nem.

Akkor minden igaz ,de bebizonyítható az ellenkezője is?