Furcsa tudomány: A vámpírterápia fiatalít?

Úgy hangzik mint egy Drakula-film forgatókönyve:lehetséges  fiatal vér transzfúziójával megfiatalítani az agyat? A vámpírterápia a kutatók szerint működik és kiküszöböli az öregedés hatásait…..egyelőre csak egerekben.

Idősebb egereknek sokkal fiatalabb állatokból származó vért adva szinte megfiatalodtak az agysejtek közötti kapcsolatok és javult a memória.A kezelés annyira hatékony,  hogy a 18 hónapos egerek agyának működése kb. 4 hónapos egérének volt megfelelő.A laboratóriumi egerek általában 18-24 hónapig élnek tehát a 18 hónapos életkor már idősnek mondható.Ha a műveletről kiderül hogy biztonságos és sikeres embereken is, ki lehetne védeni az idős kor pusztításait az  agyban.Ha a középkorú emberek rendszeresen vért tudnának kapni mondjuk 20 évesektől talán sakkban lehetne tartani az Alzheimer kórt! Az elképzelés elég meglepő nemde?

A kutatás vezetője Saul Villeda így nyilatkozott a Society for Neuroscience éves konferenciáján New Orleans-ban: Azon gondolkodom, hogy a fiatal vér adása hatással lehet-e az emberre? És egyre többször hiszem azt, hogy ez tényleg lehetséges.Ez nem gyógyszer amelynek káros mellékhatásai lehetnek  hanem csak vér.Hiszen ez történt minden vérátömlesztéskor eddig is!

A Stanford egyetem kutatói összeköttetést hoztak létre  két különböző korú egér érrendszere között.Összekötötték a vénákat és artériákat hogy a vér áramolhasson fiatalabból az idősebbe ,és fordítva.A fiatalabb állatok agya úgy tűnt öregedik, az idősebbekben viszont az agysejtek közötti kapcsolatok száma nőtt és erősebb lett, amelyről úgy gondoljuk összefüggésben van a memóriával.A folyamatot most olyan egereken tesztelik amelyeknél Alzheimer-kór szerű betegséget idéztek elő.Ha a kutatás továbbra is pozitív eredményt mutat ez olyan jelentőségű felfedezéshez vezethetne mint a penicillin annak idején.Egyéb feltevések szerint a fiatal vér jó hatással lenne az izomrendszerre, a immunrendszerre és a májra is.Ugyanakkor a kutatások  még nagyon kezdeti szakaszban vannak, sok idő fog eltelni míg embereken is tesztelhetik az eredményeket.Talán az is lehetséges lenne hogy a vér hatékony összetevőjét azonosítsák  és ” pirulává” formálják.

Andrew Randall professzor szerint ( Exeter and Bristol Universities) bár a Drakula szerzője Bram Stoker megelőzte ötletével saját korát ,miszerint tizenévesek vérükkel táplálják szuper-nagyszüleiket, az  hogy a kognitív hanyatlást fiatal vérrel kezeljük nem tűnik megvalósíthatónak a közeli jövőben. Ehelyett ennek a lenyűgöző munkának az lesz a haszna hogy megismerhetjük a ” magas oktánszámú” fiatal vérben levő jó dolgokat, hogy aztán ezeket a kulcsfontosságú komponenseket biztosítani tudjuk az idősek számára. Az elsődleges kérdés tehát az mi van a fiatal egerek vérében amely befolyásolja az öregedés folyamatát, és egyáltalán amit találunk alkalmazható-e emberre.

Ha a megállapítás csak egy olyan  gyógyszerhez vezet amely nem  fordítja meg,  de megállítja az öregedés normális hatásait az agyban, a felfedezés a jövő generációjára igen nagy hatással lesz.Potenciálisan talán felülmúlhatja a penicillin felfedezésének jelentőségét is.