Friss vs. fagyasztott -vajon tényleg a friss zöldség/gyümölcs az értékesebb

Egy tanulmány szerint háromból két esetben jobb min?ség? a zöldség vagy gyümölcs ha fagyasztott összehasonlítva a frissként eladottal.A mélyh?t?b?l kivett dolgok talán egészségesebbek  mint a szupermarket gyümölcsei.Hogy is van ez?

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek, magasabb a vitamin tartalmuk és antioxidáns szintjük. Az alanyok a sárgarépa a brokkoli és az áfonya. Magasabb C-vitamin tartalom,polifenolok, antocianinok, lutein és béta-karotin.Minden ami a b?rnek, a szemnek, az immunrendszernek szükséges.

A tanulmány szerint a szupermarket egy nagy színház ahol folyamatosan finom köddel permetezik a szépen felrakott pultokat azt az érzést keltve az áruk ép most jöttek a termel?t?l. A vásárló pedig azt hiszi valami nagyon frisset és egészségeset visz haza a családjának.A valóságban azonban lehet, hogy ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az útja már egy hónappal azel?tt elkezd?dött valahol. A termel?t?l a nagykeresked?n és a kiskeresked?n át a fogyasztóhoz vezet? út hosszú és rögös. Ezalatt az id? alatt fokozatosan elveszítik azokat a tápanyagokat amelyek miatt  a friss leveles zöldségeket  és a gyümölcsöket fogyasztjuk.

Ezzel szemben a fagyasztott áruk,  amennyiben a betakarítás és a mélyh?tés között csak kevés id? telik el, alig veszítenek vitamin és antioxidáns tartalmukból.

A kutatás nagyon egyszer?  és a  következtetést levonni  sem komplikált. A kutatók csak annyit tettek hogy összehasonlították a három napig h?t?ben tárolt élelmiszerek tápanyag tartalmát a frissen lefagyasztottéval.

Az eredmény : A friss élelmiszer természetesen a legegészségesebb, de a fagyasztott majdnem olyan jó, és sok esetben jobbak a paraméterei a „frissnek” eladottal szemben.

A két csapat (Leatherhead Food Research és a University of Chester ) kutatói 40 összehasonlító vizsgálatot végeztek.

Néhány eredmény :

– a fagyasztott brokkoli több C-vitamint és luteint tartalmaz, béta-karotin szintje pedig négyszerese a h?t?ben tárolthoz képest .A teljesen friss brokkoliban azonban magasabb a polifenolok szintje amit a rákmegel?z? tulajdonsággal hoznak összefüggésbe.

-a sárgarépában háromszor annyi luteint találtak , béta-karotin szintje a duplája volt,miközben C-vitamin és polifenol tartalma is magasabb volt mint a simán h?t?ben tárolt változatnak.

– a fagyasztott kelbimbó minden paramétere jobbnak bizonyult,viszont a friss spenót néhány tesztben jobb volt mint a fagyasztott, a málna és a zöldborsó esetében pedig alig volt megfigyelhet? különbség.
-a fagyasztott áfonyában mindenb?l magasabb mennyiséget mértek :C-vitamin ,polifenolok ,antocianinok.

A levont következtetés pedig : a frissen szedett és lefagyasztott élelmiszerek megtartják a számunkra fontos tápanyagokat, míg a h?t?ben való tárolás már 3 nap után jelent?s veszteséget okoz.A kutatók szerint a változás a bogyós gyümölcsöknél a legszembet?n?bb.

Tehát…..a kutatók szerint nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni azt a véleményt hogy a friss (vagy inkább frissnek árult ) zöldségek és gyümölcsök több tápanyagot nyújtanak számunkra mint a fagyasztottak.

Minden az id?n múlik!  Mennyi id? telik el a betakarítástól a fagyasztásig vagy a szupermarketek pultjaiig.A legjobb id?t valószín?leg az a zöldség/gyümölcs futja amelyik  a kiskertb?l a  saját fagyasztóba kerül! 🙂

Forrás:DailyMail online