Friss vs. fagyasztott -vajon tényleg a friss zöldség/gyümölcs az értékesebb

Egy tanulmány szerint háromból két esetben jobb minőségű a zöldség vagy gyümölcs ha fagyasztott összehasonlítva a frissként eladottal. A mélyhűtőből kivett dolgok talán egészségesebbek  mint a szupermarket gyümölcsei. Hogy is van ez?

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek, magasabb a vitamin tartalmuk és antioxidáns szintjük. Az alanyok a sárgarépa a brokkoli és az áfonya. Magasabb C-vitamin tartalom,polifenolok, antocianinok, lutein és béta-karotin. Minden ami a bőrnek, a szemnek, az immunrendszernek szükséges.

A tanulmány szerint a szupermarket egy nagy színház ahol folyamatosan finom köddel permetezik a szépen felrakott pultokat azt az érzést keltve az áruk ép most jöttek a termelőtől. A vásárló pedig azt hiszi valami nagyon frisset és egészségeset visz haza a családjának. A valóságban azonban lehet, hogy ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az útja már egy hónappal azelőtt elkezdődött valahol. A termelőtől a nagykereskedőn és a kiskereskedőn át a fogyasztóhoz vezető út hosszú és rögös. Ezalatt az idő alatt fokozatosan elveszítik azokat a tápanyagokat amelyek miatt  a friss leveles zöldségeket  és a gyümölcsöket fogyasztjuk.

Ezzel szemben a fagyasztott áruk,  amennyiben a betakarítás és a mélyhűtés között csak kevés idő telik el, alig veszítenek vitamin és antioxidáns tartalmukból.

A kutatás nagyon egyszerű  és a  következtetést levonni  sem komplikált. A kutatók csak annyit tettek hogy összehasonlították a három napig hűtőben tárolt élelmiszerek tápanyag tartalmát a frissen lefagyasztottéval.

Az eredmény : A friss élelmiszer természetesen a legegészségesebb, de a fagyasztott majdnem olyan jó, és sok esetben jobbak a paraméterei a „frissnek” eladottal szemben.

A két csapat (Leatherhead Food Research és a University of Chester ) kutatói 40 összehasonlító vizsgálatot végeztek.

Néhány eredmény :

– a fagyasztott brokkoli több C-vitamint és luteint tartalmaz, béta-karotin szintje pedig négyszerese a hűtőben tárolthoz képest .A teljesen friss brokkoliban azonban magasabb a polifenolok szintje amit a rákmegelőző tulajdonsággal hoznak összefüggésbe.

-a sárgarépában háromszor annyi luteint találtak , béta-karotin szintje a duplája volt,miközben C-vitamin és polifenol tartalma is magasabb volt mint a simán hűtőben tárolt változatnak.

– a fagyasztott kelbimbó minden paramétere jobbnak bizonyult,viszont a friss spenót néhány tesztben jobb volt mint a fagyasztott, a málna és a zöldborsó esetében pedig alig volt megfigyelhető különbség.
-a fagyasztott áfonyában mindenből magasabb mennyiséget mértek :C-vitamin ,polifenolok ,antocianinok.

A levont következtetés pedig : a frissen szedett és lefagyasztott élelmiszerek megtartják a számunkra fontos tápanyagokat, míg a hűtőben való tárolás már 3 nap után jelentős veszteséget okoz. A kutatók szerint a változás a bogyós gyümölcsöknél a legszembetűnőbb.

Tehát…..a kutatók szerint nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni azt a véleményt hogy a friss (vagy inkább frissnek árult ) zöldségek és gyümölcsök több tápanyagot nyújtanak számunkra mint a fagyasztottak.

Minden az időn múlik!  Mennyi idő telik el a betakarítástól a fagyasztásig vagy a szupermarketek pultjaiig. A legjobb időt valószínűleg az a zöldség/gyümölcs futja amelyik  a kiskertből a  saját fagyasztóba kerül! 🙂

Forrás:DailyMail online