Egy tanulmány szerint háromból két esetben jobb minőségű a zöldség vagy gyümölcs ha fagyasztott összehasonlítva a frissként eladottal. A mélyhűtőből kivett dolgok talán egészségesebbek mint a szupermarket gyümölcsei. Hogy is van ez?
A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek, magasabb a vitamin tartalmuk és antioxidáns szintjük. Az alanyok a sárgarépa a brokkoli és az áfonya. Magasabb C-vitamin tartalom,polifenolok, antocianinok, lutein és béta-karotin. Minden ami a bőrnek, a szemnek, az immunrendszernek szükséges.
A tanulmány szerint a szupermarket egy nagy színház ahol folyamatosan finom köddel permetezik a szépen felrakott pultokat azt az érzést keltve az áruk ép most jöttek a termelőtől. A vásárló pedig azt hiszi valami nagyon frisset és egészségeset visz haza a családjának. A valóságban azonban lehet, hogy ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek az útja már egy hónappal azelőtt elkezdődött valahol. A termelőtől a nagykereskedőn és a kiskereskedőn át a fogyasztóhoz vezető út hosszú és rögös. Ezalatt az idő alatt fokozatosan elveszítik azokat a tápanyagokat amelyek miatt a friss leveles zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztjuk.
Ezzel szemben a fagyasztott áruk, amennyiben a betakarítás és a mélyhűtés között csak kevés idő telik el, alig veszítenek vitamin és antioxidáns tartalmukból.
A kutatás nagyon egyszerű és a következtetést levonni sem komplikált. A kutatók csak annyit tettek hogy összehasonlították a három napig hűtőben tárolt élelmiszerek tápanyag tartalmát a frissen lefagyasztottéval.
Az eredmény : A friss élelmiszer természetesen a legegészségesebb, de a fagyasztott majdnem olyan jó, és sok esetben jobbak a paraméterei a „frissnek” eladottal szemben.
A két csapat (Leatherhead Food Research és a University of Chester ) kutatói 40 összehasonlító vizsgálatot végeztek.
Néhány eredmény :
– a fagyasztott brokkoli több C-vitamint és luteint tartalmaz, béta-karotin szintje pedig négyszerese a hűtőben tárolthoz képest .A teljesen friss brokkoliban azonban magasabb a polifenolok szintje amit a rákmegelőző tulajdonsággal hoznak összefüggésbe.
-a sárgarépában háromszor annyi luteint találtak , béta-karotin szintje a duplája volt,miközben C-vitamin és polifenol tartalma is magasabb volt mint a simán hűtőben tárolt változatnak.
– a fagyasztott kelbimbó minden paramétere jobbnak bizonyult,viszont a friss spenót néhány tesztben jobb volt mint a fagyasztott, a málna és a zöldborsó esetében pedig alig volt megfigyelhető különbség.
-a fagyasztott áfonyában mindenből magasabb mennyiséget mértek :C-vitamin ,polifenolok ,antocianinok.
A levont következtetés pedig : a frissen szedett és lefagyasztott élelmiszerek megtartják a számunkra fontos tápanyagokat, míg a hűtőben való tárolás már 3 nap után jelentős veszteséget okoz. A kutatók szerint a változás a bogyós gyümölcsöknél a legszembetűnőbb.
Tehát…..a kutatók szerint nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni azt a véleményt hogy a friss (vagy inkább frissnek árult ) zöldségek és gyümölcsök több tápanyagot nyújtanak számunkra mint a fagyasztottak.
Minden az időn múlik! Mennyi idő telik el a betakarítástól a fagyasztásig vagy a szupermarketek pultjaiig. A legjobb időt valószínűleg az a zöldség/gyümölcs futja amelyik a kiskertből a saját fagyasztóba kerül! 🙂
Forrás:DailyMail online