Fogyni bármi áron – Szénhidrátmentes tészta

Manapság egyre népszerűbbek azon tészta fajták, melyek nem tartalmaznak kalóriát és szénhidrátot sem, viszont felmerül a kérdés, hogy mit is tartalmaznak valójában. Szerintem egy kis vizet és két élelmiszeripari adalékanyagot (E 425; E 526). Az egyik a glükomannán, de a konjak liszt vagy az ördögnyelv is ugyanazt a nevet takarja, a másik pedig a Kálcium-hidroxid (mésztej vagy oltott mész).

Nézzük mi is ez az E 425 vagy Konjak?

A hosszú szénhidrátláncból álló konjak az Ázsiában honos ördögnyelv (Amorphophallus konjac) gyökérgumójából származik, és a Távol-Keleten már évszázadok óta használják az élelmiszerekben térfogatnövelőként.
Glükózból és mannózból épül fel, vízben lassan duzzad, és nagyon kemény zseléket képez, amelyek igen magas nyomás- és szakítószilárdsággal rendelkeznek.
Annak ellenére, hogy veszélytelennek minősítették a használatát csak bizonyos megkötésekkel engedélyezik. A késztermék konjak tartalma nem lehet magasabb kilógrammonként 10 grammnál. Ezen általános szabály alól kivételt képeznek azok az élelmiszerek, amelyek elfogyasztáskor megdagadnak, további kivételek a zselék és az édességek.
Természetesen a felhasználhatóság megkötésének egyszerű oka van, mégpedig az, hogy nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezen kívül akadályozza a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Térjünk át a másik összetevőre!
E 526 Kálcium-hidroxid vagy oltott mész
Ez egy általánosan használt savanyúság szabályozó anyag, amit az élelmiszerek kalciummal történő dúsítására is szoktak alkalmazni. A kálcium-hidroxid molekula nagyon instabil, gyorsan kálcium-karbonáttá alakul és a végtermékben már ebben a formában van jelen.

A fentiekre való tekintettel továbbra sem fogom megérteni azon fogyni vágyókat, akik az egyik pillanatban elutasítanak mindent amiben bármilyen E számmal jelzett adalékanyag van, még a C-vitamint (E 300) is, a másik pillanatban pedig tömik magukba azt az adalékanyagot, amit el kellene utasítaniuk (E 425).

A kép csak illusztráció!