Felismerik a babák a méhen belül megkedvelt aromákat

 (MTI) – Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül – idézte francia kutatók megállapítását a The Daily Telegraph cím? brit napilap online kiadása 

    Az eredmény azt sugallja, hogy az anyai étrend hatással lehet arra, ahogyan a születend? gyerek érzékelése fejl?dik, a mama már a születés el?tt befolyásolhatja a baba ízlését.
Az ízlelés tudományával foglalkozó európai központ dijoni munkatársai 24 babát és anyát teszteltek. A mamák fele ánizsos ízesítés? süteményt evett tíz napon át a szülés várható id?pontja el?tt. Valamennyi újszülöttel pár órával világra jövetelüket követ?en, majd négynapos korukban újra ánizsos illatot szagoltattak. Úgy t?nt, hogy azok, akik már a méhen belül találkozhattak az aromával, felismerték azt, s?t látszólag tetszett is nekik.
Mint Benoist Schaal kutatásvezet? az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri éves találkozóján elmondta, az ánizs aromája még az anyaméhen belül, a magzatvízben kerülhetett a magzatok orrába. A magzatvízben lév? vegyületek alakíthatják a magzat orrában lév? érzékel?ket, és beépíthetik a baba fejl?désben lév? agyába az illatemléket.
„Ez olyan periódusban történik, amikor a magzat agya formálódik, így vélhet?en hosszú távú következményei vannak” – tette hozzá Schaal.
A tesztben a szülés után három órával egy ánizsaromával átitatott törl?ruha közelébe tették a babákat. Közülük azok, akiknek anyja ánizsos sütit evett, az illat forrása felé hajoltak, azok viszont, akiknek anyja kerülte az ánizsos ízt, vagy undorodó arcot vágtak és elfordultak, vagy nem reagáltak.
Egy újabb tesztben egy másik aromát is felkínáltak a kutatók a babáknak, fejük mellé két oldalt elhelyezve az átitatott törl?kend?ket. A magzati korban ánizsnak kitett újszülöttek túlnyomó többsége az ánizsaroma felé fordult, míg a többiek nem részesítették el?nyben egyik oldalt sem. Négy nap elteltével hasonló eredményeket mutatott a két teszt.
Schaal kiemelte, hogy az ételek ízét alapvet?en az illatuk alapján kedveljük vagy sem, az illatok közvetlenül befolyásolják, hogy milyennek érezzük az étel ízét. A kutató azt javasolja, hogy bátorítsák az állapotos és a szoptató anyákat, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, mert az aromák kellemes emléke arra késztetheti kés?bb gyerekeiket, hogy kedveljék ezeket – az egészséges ételekhez társuló – ízeket.