Fekete nadálytő teát a zöldségeknek, gyümölcsfáknak-avagy gyógyítsuk a kertünket is!

Kertünk egy kis világ, amelyben a növényeket mi válogatjuk össze, mi választjuk ki, hogy mi hova kerül, társítjuk és csoportosítjuk ?ket és ezzel meghatározzuk a kert hangulatát, él?világát és nem utolsó sorban fenntarthatóságát.

nadaly1A fekete nadályt? (Symphytum officinale), vagy népiesen forrasztóf?, nedves rétekr?l begy?jthet? gyógynövényként inkább ismert, mint kerti dísz vagy haszonnövényként. Pedig megérdemli, hogy kertünk elvadított részében, a konyhakert sarkában vagy akár a virágágyás ével?kkel teli oldalán helyet adjunk neki.

El?ször is kiváló dísznövénye a virágágyásoknak. Ha megfelel? helyre van ültetve, ahol elég nedvességhez  és tápanyaghoz jut, akkor méretesre növeked? zöld levelei nemcsak megfelel? hátteret biztosítanak a többi virágzó növénynek, de egész nyáron nyíló, lilás,  kunkor virágzata is érdekes, tetszet?s színfolttal járul hozzá az ágyás elrendezéséhez, a kert kellemes hangulatához. Azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek nagyon jól néznek ki az ágyáson kívül is, ha van a kertnek elvadított része, ahol kissé magasabb a f?, és akár megt?rve akár telepítve nyílnak a vadvirágok, akkor a nadály is közéjük kerülhet. Ha a komposzthalmot szeretnénk egy kicsit elrejteni szem el?l, akkor más növényekkel együtt ültetve a feketenadály tövet is felhasználhatjuk.

Választhatunk neki helyet a konyhakertben is. Kiskertünkhöz tartózó zöldségeskertet nem kell  teljesen elhatárolni a telek többi részét?l és nem szabad úgy tekinteni rá mint egy csakis termelésre használt terület. Az itt lév? ével? növényeket érdemes úgy elhelyezni, hogy kellemes hangulatot adjanak a zöldségesnek, esetleg díszítsenek is. Nekik is lehet társuk a fekete nadályt?, annál is inkább, hogy kertészeti felhasználására a zöldségeskertben lesz.

A forrasztóf? nemcsak különleges gyógynövény, de nagyon hasznos levéltrágya készíthet? bel?le.  Gyökérzetének köszönhet?en könnyen magához veszi a talajban lév? tápanyagokat, még azokat is amelyek a legtöbb növény számára nehezen hozzáférhet?ek és dús levélzetet fejleszt. Ha leszedjük a leveleit és néhány napig vízben áztatjuk akkor a szétázott levelekb?l az ott felhalmozott tápanyagok az ázatba kerülnek, majd ezt a „teát”, felhígítva használhatjuk mint levéltrágya, vagy kiöntözve mint tápoldat. A növénynek az id?sebb, alsó leveleit érdemes leszedni, és felaprítva egy vederbe, vagy hasonló, lehet?leg fedeles edénybe rakni, majd annyi vízzel feltölteni ami jól ellepi. A lezárt vedret, hordót ezután egy félárnyékos helyen hagyjuk néhány napig- egy hétig. Tanácsos félrees? helyen tartani az edényt mert egy id? után nagyon kellemetlen szaga lesz a lének. Ha már a levelek szétáztak akkor sz?rjük le, és 10-15 rész vízzel felhígítva használjuk el a tápoldatot. A fekete nadályt?b?l készült tápoldat f?leg káliumban gazdag (a csalánból készült f?leg nitrogénben), de emellett sok fontos mikroelemet is tartalmaz. Igencsak alkalmas a paradicsom, paprika, tök és káposztafélék fejtrágyázására, de bogyós gyümölcsöt term? bokrok és gyümölcsfák körül is használhatjuk. A zöldségnövények káliumigénye nagyon  megemelkedik a virágzást követ? id?szakban, és fejl?désüket segíthetjük tápoldatozással.  A paradicsom ha nem tud elég káliumot felvenni a talajból akkor kevesebb virágot köt, illetve a megtermékenyült virágok egy részét elhullatja, a megmaradt gyümölcsök pedig nem pirosodnak egyenletesen, a szár körüli részen zöldesek maradnak. A káliumhiányban szenved? káposztafélék lassan fejl?dnek, aminek következtében a levelek nagyon szálásak, fásak lesznek.

A fekete nadályt? közeli rokona a kevésbé elterjedt, de igencsak érdekes, díszes és ehet? borágónak, a szintén gyógynövény tüd?f?nek és a mindenki által ismert  nefelejcsnek. Hogy dísznövényként mennyire álja meg a helyét az ízlés dolga, gyógynövényként a legjobb az, ha nincs szükségünk rá, de bió tápoldathoz ez az egyik legjobb növény (a csalán a másik), ezért szánjunk neki egy kis helyet a kertben!

Forrás:Kertészkedés Székelyföldön