Fekete nadálytő teát a zöldségeknek, gyümölcsfáknak-avagy gyógyítsuk a kertünket is!

Kertünk egy kis világ, amelyben a növényeket mi válogatjuk össze, mi választjuk ki, hogy mi hova kerül, társítjuk és csoportosítjuk őket és ezzel meghatározzuk a kert hangulatát, élővilágát és nem utolsó sorban fenntarthatóságát.

nadaly1A fekete nadálytő (Symphytum officinale), vagy népiesen forrasztófű, nedves rétekről begyűjthető gyógynövényként inkább ismert, mint kerti dísz vagy haszonnövényként. Pedig megérdemli, hogy kertünk elvadított részében, a konyhakert sarkában vagy akár a virágágyás évelőkkel teli oldalán helyet adjunk neki.

Először is kiváló dísznövénye a virágágyásoknak. Ha megfelelő helyre van ültetve, ahol elég nedvességhez  és tápanyaghoz jut, akkor méretesre növekedő zöld levelei nemcsak megfelelő hátteret biztosítanak a többi virágzó növénynek, de egész nyáron nyíló, lilás,  kunkor virágzata is érdekes, tetszetős színfolttal járul hozzá az ágyás elrendezéséhez, a kert kellemes hangulatához. Azok közé a növények közé tartozik, amelyeknek nagyon jól néznek ki az ágyáson kívül is, ha van a kertnek elvadított része, ahol kissé magasabb a fű, és akár megtűrve akár telepítve nyílnak a vadvirágok, akkor a nadály is közéjük kerülhet. Ha a komposzthalmot szeretnénk egy kicsit elrejteni szem elől, akkor más növényekkel együtt ültetve a feketenadály tövet is felhasználhatjuk.

Választhatunk neki helyet a konyhakertben is. Kiskertünkhöz tartózó zöldségeskertet nem kell  teljesen elhatárolni a telek többi részétől és nem szabad úgy tekinteni rá mint egy csakis termelésre használt terület. Az itt lévő évelő növényeket érdemes úgy elhelyezni, hogy kellemes hangulatot adjanak a zöldségesnek, esetleg díszítsenek is. Nekik is lehet társuk a fekete nadálytő, annál is inkább, hogy kertészeti felhasználására a zöldségeskertben lesz.

A forrasztófű nemcsak különleges gyógynövény, de nagyon hasznos levéltrágya készíthető belőle.  Gyökérzetének köszönhetően könnyen magához veszi a talajban lévő tápanyagokat, még azokat is amelyek a legtöbb növény számára nehezen hozzáférhetőek és dús levélzetet fejleszt. Ha leszedjük a leveleit és néhány napig vízben áztatjuk akkor a szétázott levelekből az ott felhalmozott tápanyagok az ázatba kerülnek, majd ezt a „teát”, felhígítva használhatjuk mint levéltrágya, vagy kiöntözve mint tápoldat. A növénynek az idősebb, alsó leveleit érdemes leszedni, és felaprítva egy vederbe, vagy hasonló, lehetőleg fedeles edénybe rakni, majd annyi vízzel feltölteni ami jól ellepi. A lezárt vedret, hordót ezután egy félárnyékos helyen hagyjuk néhány napig- egy hétig. Tanácsos félreeső helyen tartani az edényt mert egy idő után nagyon kellemetlen szaga lesz a lének. Ha már a levelek szétáztak akkor szűrjük le, és 10-15 rész vízzel felhígítva használjuk el a tápoldatot. A fekete nadálytőből készült tápoldat főleg káliumban gazdag (a csalánból készült főleg nitrogénben), de emellett sok fontos mikroelemet is tartalmaz. Igencsak alkalmas a paradicsom, paprika, tök és káposztafélék fejtrágyázására, de bogyós gyümölcsöt termő bokrok és gyümölcsfák körül is használhatjuk. A zöldségnövények káliumigénye nagyon  megemelkedik a virágzást követő időszakban, és fejlődésüket segíthetjük tápoldatozással.  A paradicsom ha nem tud elég káliumot felvenni a talajból akkor kevesebb virágot köt, illetve a megtermékenyült virágok egy részét elhullatja, a megmaradt gyümölcsök pedig nem pirosodnak egyenletesen, a szár körüli részen zöldesek maradnak. A káliumhiányban szenvedő káposztafélék lassan fejlődnek, aminek következtében a levelek nagyon szálásak, fásak lesznek.

A fekete nadálytő közeli rokona a kevésbé elterjedt, de igencsak érdekes, díszes és ehető borágónak, a szintén gyógynövény tüdőfűnek és a mindenki által ismert  nefelejcsnek. Hogy dísznövényként mennyire álja meg a helyét az ízlés dolga, gyógynövényként a legjobb az, ha nincs szükségünk rá, de bió tápoldathoz ez az egyik legjobb növény (a csalán a másik), ezért szánjunk neki egy kis helyet a kertben!

Forrás:Kertészkedés Székelyföldön