Fahéj: ízesít és gyógyít

A fahéjat már civilizációnk kezdetén is nagy becsben tartották. Az ősi nemzetek uralkodói és az istenek számára megfelelő ajándéknak számított – gyógyító ízének és illatának köszönhetően.

Az első kínai feljegyzések a fahéjkéreg gyógyászatban történő felhasználásáról az i. e. 2700. évből származnak. Az ókori egyiptomiak is előszeretettel alkalmazták megfázás és influenza, menstruációs problémák, esetleg reuma esetén, és szívesen keverték a fahéjat szerelmi bájitalokba vagy tömjénbe is. Az Ószövetség is többször említi a fahéjat, Mózes például azt mondja, hogy édes fahéjat (héberül qinnāmôn) kell használni a szent kenet olajaként.

A fahéj eredete a nyugati világban azonban egészen a 16. századig rejtély volt, elsősorban azért, hogy bizonyos kiváltságosok megőrizhessék a fahéj beszállításának monopóliumát.

Egy holland kapitány (aki 1640-ben átvette a Ceylon – ma Sri Lanka – fölötti ellenőrzést és ezzel együtt a fahéjüzletet is) jelentésében a következőt írta: “Tele vannak vele a sziget partjai; ha a szél a sziget felől fúj, illata még 8 mérföldes távolságban is érezhető.”

Mintegy 18-fajta fahéjfa létezik a Földön, és ezek közül a Ceylon szigetén termesztett Cinnamomum verum (valódi, ceyloni fahéj) a legegészségesebb, és a legjobb ízű, illetve illatú. Ma is Sri Lankáról származik a világban felhasznált fahéj 90%-a.

A növény neve az ókori föníciai nyelvből ered, és a görög kinnámōmon-on keresztül a mai napig fennmaradt. Saját hazájában a fahéjat kayu manis-nak, azaz édes fának hívják.

Fűszer a kéregből

A fahéjkéreg általánosan használt, mindennapi fűszer, amely nem csak édes ételek ízesítésére szolgál. Fahéjkéreggel lehet ízesíteni a csokoládékat, a különböző süteményeket, teákat, kakaót és likőröket. A Közel-Keleten gyakran használják csirkéből vagy bárányból készült pikáns húsételek, sőt levesek ízének javítására is.

Kétféle illóolaj

A fahéjfából mindjárt kétféle illóolaj is készíthető. Az egyiket a fa kérgéből, azaz a fa belső kérgének lehántásával, szárításával, majd gőzdesztillálásával nyerik, a másikat pedig a fa leveleinek desztillálásával állítják elő. Mindkét illóolaj aranysárga színű, jellegzetes fahéj illatú és csípős, fűszeres ízű.

A jellegzetes ízt és illatot elsősorban a cinnamaldehid (a fakéregből készült olaj 60%-a) és az eugenol (főleg a levelekben található) adják. Fontos a kétféle eredetű illóolaj megkülönböztetése. Nagy mennyiségben és koncentrációban mindkettő toxikus és allergizál, ám a fahéjfa leveleiből készített illóolaj mind a gyógyászatban, mind az aromaterápiában sokkal nagyobb biztonsággal használható. Ennek ellenére külső alkalmazás előtt, mivel az olaj allergiás reakciókat válthat ki, először egy apró bőrfelületen próbálja ki.

Aromaterápiás alkalmazás

A fahéjfa leveleiből készített illóolaj, széles körű gyógyító hatásainak köszönhetően, az elmúlt évezredekben előkelő helyet vívott ki magának a hagyományos gyógyító rendszerekben (így az ájurvédában). Az aromaterápiában is “varázslatos” segítőtársnak számít a legkülönbözőbb bajokban.

A legutóbbi gyógyszerészeti kutatások például rámutattak, hogy a fahéj illóolaja figyelemreméltó hatású a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a vastagbéldaganatok kiegészítő kezelése terén. Több száz nemzedék óta közismert tény, hogy a fahéj illóolajának rendszeres használata segít leküzdeni a náthát. Egy kiskanálnyi fahéj illóolaj ugyanis annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy bögre fekete áfonya.

A fentieken kívül a fahéj támogatja a megfelelő emésztést, segít a hasmenés, a székrekedés és a felfújódás gyógyításában. Baktériumellenes hatásainak köszönhetően csillapítja a fogfájást, és semlegesíti a kellemetlen szájszagot.

Illóolaja helyileg kiválóan használható bőrfelületek átmelegítésére, értágításra. E hatása révén segít hozzájárul a zsírszövetek lebontásához és remekül alkalmazható narancsbőr esetén. Mindemellett fertőtlenítő és gombaellenes hatású, fájdalomcsillapító, enyhíti a menstruációs görcsöket, segíti a sebgyógyulást, javítja az emlékezőképességet, és csökkenti az idegfeszültséget. Afrodiziákumként is működik: a szeretők állítólag régebben mirhával, aloéval és fahéjjal illatosították ágyukat.

Egyéb felhasználási területek

Napjaink kutatásai alátámasztják azt, amire az ősi tapasztalatok is utalnak, vagyis hogy a fahéj illóolaja kiváló rovarűző szer. Mindkét típusú illóolajat (a fa kérgéből és leveléből nyertet egyaránt) széles körben használják szappanok, parfümök és egyéb drogériai készítmények gyártásakor. Hasznukat veszik orrspray, fogászati készítmények, köhögés elleni szirupok, vagy aroma formájában számtalan élelmiszer, üdítőital és cukrok előállításakor is.

Lehet önnek problémája akár a vércukorszintjével, akár a felfújódással, fájhat a foga vagy szenvedhet a nátha miatt – a fahéjat csak ajánlani lehet. Lengje be az ön ágyát is az édes fa illata…

Vladimír Vonásek