Az egyszerű mindennapi kérdésre kávét ,vagy teát ,most egy szokatlan válasz született. A harmadik lehetőség amely hamarosan rendelkezésünkre áll a kettő kombinációja. Egy szokatlan tudományos vizsgálat eredményeként a kutatók azt állítják felfedezték a végső megoldást a kérdésre: a kávé leveliből készült forró ital a legegészségesebb .
A kávé levélből készült tea íze nem olyan keserű mint a tea ,és nem olyan erős ,mint a kávé. Viszont olyan vegyületek magas koncentrációjával büszkélkedhet amelyek csökkentik a szívbetegség ,és a cukorbetegség kockázatát.Jóval kevesebb koffeint tartalmaz mint a hagyományos tea ,vagy a hagyományos kávé,de tartalmaz antioxidánsokat ,és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
A kávéleveleket a Royal Botanic Gardens Kew, London botanikusai és francia kutatók közös munkával elemezték.
Úgy vélik az italt amely a Coffea növény leveliből készíthető eddig méltánytalanul mellőzték ,mivel teljesen belefeledkeztek a magjából készült ital -A KÁVÉ- vizsgálatába.
A kávé leveléből készült teát fogyasztják Etiópiában ,Dél-Szudánban ,és Indonéziában .Az 1800-as években sikertelenül próbálták meghonosítani Britanniában.23 fajta kávé levelének elemzése után számos egészségügyi előnyt találtak és remélik, hogy megjelenhet a fogyasztók asztalán a jól bevált kávé ,a zöld és fekete teák mellett .
Az Annals of Botany című folyóiratban megjelent cikk szerint a kávé hét speciese tartalmaz nagy mennyiségben egy mangiferin nevű anyagot, amely általában a mangóban található, és amelyről feltételezik hogy gyulladásgátló tulajdonságú, csökkenti a koleszterinszintet, védi az agyban levő neuronokat, csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A levelek antioxidáns tartalma is igen magas.
A kutatásban résztvevő egyik botanikus Dr Davy szerint 1851-ben már kipróbálták a kávélevélből készült italt és a következő summás jelentést írták róla:azonnal enyhíti az éhség és a fáradtság tüneteit, letörli az agy pókhálóit ,üdítő hatású, néhányuk szerint azonban IHATATLAN.
Forrás:DailyMail