Extra méretű kutatás: félmillió ember egészségét monitorozzák több éven át

Megnyitják a kutatók előtt a UK Biobank elnevezésű, eddigi legátfogóbb brit egészségügyi tanulmány adatbázisát – adta hírül pénteken a BBC hírportálja.

Mostanra már összesen mintegy 20 terrabyte mennyiségű, félmillió embertől összegyűjtött, bizalmasan kezelt adatot tárolnak a rendszerben, amely azzal a céllal indult, hogy a krónikus betegségek, így a szívbetegségek, a rák vagy a diabétesz megelőzését, diagnózisát és kezelését javíthassák.
A biobank (www.ukbiobank.ac.uk) 2006-ban kezdte el toborozni a tanulmány résztvevőit, akiknek az életkora 40 és 69 év között volt. Valamennyien válaszoltak az egészségükre, életvitelükre, étrendjükre, memóriájukra, munkájukra és családi történetükre vonatkozó kérdésekre. Átestek egy sor vizsgálaton is, mérték vérnyomásukat, pulzusukat, magasságukat, testsúlyukat, testzsírmennyiségüket, tüdőfunkciójukat, és adtak vér-, nyál-, illetve vizeletmintát a további elemzésekhez.
A tanulmány résztvevői közül mintegy 26 ezer embernek van diabétesze, 50 ezernek ízületi betegsége, 11 ezer embernek volt szívrohama, 41 ezren pedig antialkoholistának vallották magukat.
Valamennyi résztvevő egészségi állapotát sok éven át követik még nyomon, miközben újabb vizsgálatokat is végeznek. Hamarosan arra kérik például őket, hogy egy héten át viseljenek az aktivitásukat mérő monitort.
Az összegyűjtött adatok elemzése a szervezők reményei szerint segítheti a kutatókat abban, hogy megállapítsák, miért alakulnak ki egyeseknél bizonyos betegségek, miközben másoknál nem. Hozzájárulhat a pontosabb diagnózisokhoz és a jobb kezelési módok kidolgozásához.
Mostantól nyitva áll a brit és a külföldi kutatók előtt is, akik valamennyien használhatják az anonim adatbázist munkájukhoz.
“Kétségtelenül nagyon izgalmas nap ez az orvosi kutatás számára, nemcsak Nagy-Britanniában, de szerte a világon” – hangsúlyozta Rory Collins, a biobank vezető kutatója.
A biobankot a Wellcome Trust, az Orvosi Kutatások Tanácsa (MRC), a brit egészségügyi minisztérium, a skót kormány, a walesi kormány és a Brit Szív Alapítvány (BHF) alapította.