El?ször mérte meg az ehet? rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.
“Legalább kétmilliárd ember – a Föld lakosságának negyede – rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra van szüksége” – fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrion cím? folyóiratban megjelent tanulmány vezet? szerz?je.
A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az is ösztönz?, ha egy étel egészséges.
“Az ehet? rovarok kit?n? fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze ?ket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából” – magyarázta a professzor.
Serafini emlékeztetett rá, hogy számos olyan “superfood” van, amelyeknek antioxidáns-kapacitásuk miatt nagy a szabadgyök-megköt? képessége. A kutatás azt igazolta, hogy az ehet? rovarok között is vannak olyanok, amelyek ide sorolhatók.
A kutatók egy sor ehet? rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából.
A rovarok ehetetlen részeit, a szárnyakat és a csápokat eltávolították, majd minden egyedb?l két minta kivonatát tesztelték a zsírtartalom szempontjából és abból a szempontból, hogy oldódik-e vízben. Aztán minden minta antioxidáns-tartalmát és kapacitását is mérték.
A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslében.
Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az antioxidáns kapacitás.
“Világos a trend: a növényev?k antioxidáns-kapacitása magasabb” – mutatott rá a professzor.
A tanulmányban megjegyezték, hogy az összehasonlításhoz a rovarok szárított, zsírmentes kivonatát használták, de még 88 százalékos vizes oldatként is elérik a friss narancslé antioxidáns-kapacitásának 75 százalékát.
Érdekes módon, a rovarok polifenoltartalma – amely a növényeknél az antioxidáns-kapacitás f? forrása – alacsonyabb volt a rovarokban, mint a frissen facsart narancslében.
“Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a polifenolok mellett a rovarok antioxidáns-kapacitása más, egyel?re ismeretlen összetev?kön is múlik” – f?zte hozzá Serafini.
Az óriás-énekeskabócákban és a selyemhernyókban kétszer akkora antioxidáns-aktivitást mértek, mint az olívaolajban, viszont a fekete tarantulában, a pálmaféregben és a fekete hangyában nagyon kevés volt ez a kapacitás.
A kutatók az eredmények alapján kiemelték, hogy az olyan ehet? rovarok, mint a szöcskék és selyemhernyók, gazdag forrásai az antioxidánsoknak.
A tanulmány szerz?i ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.
MTI