Egy népszerű fűszer amely még a tanulási képességet is serkenti?

Meleg, édes fűszer a latte tetején vagy a tekercs belsejében. Amellett azonban, hogy kényezteti az ízlelő bimbóinkat-az új kutatások szerint- a tanulási képességeinket is javítja.

A tanulmány, mely szerint a rosszabb tanulási képességű egerek teljesítménye fahéj fogyasztása után megnő,  a Neuroimmune Pharmacology című folyóiratban jelent meg .

Ez lenne talán a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módszer arra hogy a rosszabb tanulókból jó tanulók váljanak- mondta Floyd A. Davis professzor  a tanulmány vezető kutatója.

Keveset tudunk arról miért van az, hogy egyes emberek egyszerűen jól tanulnak, míg mások szinte küzdenek a tanulással, és nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy új készségeket sajátítsanak el. Ha megismernénk hogy néhány agyi mechanizmus miért vezet szerényebb eredményekhez, új stratégiákat fejleszthetnénk ki hogy növeljük a tanulási képességeket és a memóriát.

A kutatók a hippokampuszban található fehérjék mennyiségét vizsgálták-a hippokampusz az agynak azon része, amely részt vesz az emlékek képződésében, szervezésében és tárolásában- és azt találták hogy a tanuláshoz kapcsolódó fehérjék mennyisége eltérő a “jó” és “rossz” tanulónak minősített  egerek esetében.

A fahéj azonban sikeresen megfordította a tendenciákat:a rossz memóriát és tanulást.

A fahéj etetésével javult a tanulási képesség, és a memória mert megváltozott a hippokampuszban a gyenge teljesítményhez fűződő fehérjék mennyisége. A fűszerként fogyasztott fahéj a szervezetben metabolizálódik. A belőle képződött nátrium-benzoát egyes tanuláshoz kapcsolódó fehérjék szintjét megnövelte, míg másokét csökkentette. A változások következménye jobb memória és jobb tanulási képesség lett. A megváltozott tanulási képességet egy 20 lyukból álló labirintuson tesztelték a kutatók, amelyben az egereknek 2 nap alatt meg kellett tanulni a tájékozódást.

A fahéjjal való etetés egy hónap alatt a “rossz tanulónak” minősülő egerek esetében javította a memóriát és a tanulási képességet, míg a “jó tanulók” esetében ez változatlan maradt. A fahéj tehát a kutatók szerint sikeresen kiigazított a   biokémiai, celluláris és anatómiai változásokat  a gyenge tanulók agyában.

A tanulásban és az oktatási teljesítményben tapasztalt egyéni különbségek globális kérdéseket vetnek fel. Tovább kell tesztelni ezt a megközelítést, és amennyiben az eredményeket reprodukálni lehet rosszul tanuló diákokon, ez figyelemre méltó előrehaladás lenne.

Forrás: medicalnewstoday.com

Akár azonnal meg lehet kezdeni a kísérletet : a kép forrása egyben kipróbált receptet rejt!