Egy koleszterincsökkentő egzotikus dél-amerikai tea: Yerba Mate

(MTI) – Argentínában a maté teát isszák családi összejöveteleken vagy barátok társaságában. Amikor Elvira de Meija amerikai kutató egy laboratóriumi vizsgálatban azt találta, hogy a maté teát ivók szervezetében igen aktívvá válik egy enzim, ami növeli a hasznos koleszterin (HDL) szintjét és csökkenti a “rossz” koleszterint (LDL), repülőre szállt Argentína felé, ahol ezt a teafajtát évszázadok óta termelik és fogyasztják.    Amikor onnan visszatért, öt esztendőre szóló szerződés volt a birtokában, hogy tanulmányozza a maté tea 84 fajtáját, melyek arrafelé vadon nőnek, vagy amelyeket Argentínában termelnek és amelyeket ilyen szempontból még soha nem vizsgáltak .

Az érelmeszesedés fontos kockázati tényezője a “rossz” koleszterin (LDL) magas és a “hasznos” koleszterin (HDL) alacsony szintje. Az is már régóta ismert, hogy ezt étrendi változtatásokkal csak kis mértékben lehet kedvező irányba befolyásolni, csak megfelelő gyógyszeres kezelés bizonyult hatékonynak. A maté tea viszont mindenki által elérhető és mellékhatásoktól mentes lehetőséget kínál a kóros koleszterinértékek javítására.

A koleszterinre vonatkozó vizsgálatban nemcsak a vérzsírok szintjét, hanem az egyik, szívet védő enzim szintjét is mérték. Az egészséges önkéntesek az első laboratóriumi mérés után fél liter maté teát, tejet vagy kávét ittak. Kiderült, hogy a többiekhez képest a maté teát fogyasztók szívvédőenzim-szintje átlagosan 10 százalékkal emelkedett.

“A maté tea, amit a vizsgálati alanyok kaptak, ugyanolyan módon készült, mint Dél-Amerikában, csak ott naponta átlag két-három litert isznak belőle” – mondta de Meija. Mérései szerint a maté tea bőségesen tartalmaz koffeint is, ezen kívül 12 polifenol anyagot. A polifenolokról már korábban kimutatták, hogy bizonyos mértékig védenek a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok ellen.

A legenda szerint Dél-Amerikában a guarani indiánokat meglátogatta a Hold és a Felhők istennője, de a békés emberek helyett egy jaguárral találkoztak, amely megtámadni készült őket. Egy öregember megmentette az istennőket, akik ajándékként olyan új növényt adtak neki, amiből elkészíthette a “barátság italát”. A kutatók  azt remélik, hogy a barátság mellett a maté tea a gyógyítás itala is lehet.

Ha kedvet kapnánk hozzá:

Nagyon fontos, hogy a matéhoz használt víz 70 és 90 °C között legyen. A vizet hozzáöntjük az aprított fűhöz, és már készen is van a kesernyés, enyhén habos és jellegzetes illatú maté. A kesernyés íz a maté sajátja, a nem ilyen ízű maté nem is maté.

És nem mindegy ,hogy miből isszuk 🙂  :

A fából vagy tökből készült poharakat az első használat előtt érlelni kell, hogy ne adjanak a főzetnek fura ízeket. A legegyszerűbb módszer használt matéfüvet önteni az új pohárba és néhány napig állni hagyni.

És még mire is jó? :

  • Koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszer működését, figyelemserkentő és a szellemi képességet javító, továbbá fokozza a szívműködést és a légzőrendszer működését. A matékészítményeknél nemcsak a koffein hatása érvényesül, hanem a benne lévő cseranyagoké, szaponinoké és flavonoidoké is, mert ezek módosítják a koffein hatását.
  • Az anyagcserét mintegy 10%-kal emeli. A növény pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában, ezért jó elhízás elleni szer.
  • Teája élénkíti, és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Megfázások és influenza ellen magas C-vitamin tartalma miatt javallt.
  • Vízhajtó hatása révén megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot