Egészségügyi helyzet Magyarországon:a betegek nemcsak betegek, de alultápláltak is

(MTI) – A Magyarországon kórházi kezelésben részesül? betegek egyharmada alultáplált egy idén nyáron elkészült felmérés szerint – közölte a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a csaknem 50 egészségügyi intézmény részvételével végzett kutatás keretében 1755 beteg adatait értékelték.
A felmérésb?l kiderült: a Magyarországon kórházi kezelésben részesül? feln?tt betegek 64 százalékának az úgynevezett tápláltsági állapota eltér a kívánatostól, vagyis ?k az alapbetegség mellett malnutrícióban is szenvednek.
A társaság azt írta, hogy az alultápláltság, a malnutríció egyik fajtája a daganatos betegek esetében jelenti a legnagyobb problémát, hiszen ebben a kategóriában a betegek 60 százaléka tartozik a nagy kockázatú csoportba. Idegrendszeri, keringési, pulmonológiai (légzési) betegségek vagy sebészeti beavatkozások esetén szintén igen magas, 50 százalék körüli azoknak az aránya, akik a kifejezetten magas kockázati csoportba tartoznak.
Az életkort tekintve az alultápláltság a 71-80 éves betegeket érinti a leginkább, körükben az alultáplált betegek aránya 59 százalék. Emellett magas, 57 százalékos az arány a 30 éven aluli betegek körében is.
Az MMTT kiemelte: számítások szerint az alultápláltság Magyarországon évente legalább 135 milliárd forint többletkiadást okoz, a többi között a hosszabb kórházi tartózkodások, a szöv?dmények és a lassabb gyógyulás miatt. Ebb?l nagyságrendileg 85 milliárd egyszer?en megtakarítható lenne, ha kötelez? tápláltsági állapotsz?rést végeznének, dietetikusok, n?vérek és orvosok táplálási csoportokban dolgoznának együtt a kórházakban, és a betegek a betegségüknek és a tápláltsági állapotuknak megfelel? táplálási terápiát kapnának – szögezte le a társaság.
Megjegyezték, hogy a betegek kóros tápláltsági állapota uniós szinten is problémát jelent. Az alultápláltság az uniós állampolgárok 5 százalékát érintheti, így az EU-tagállamok egészségügyi vezet?i még 2009-ben megfogalmazták a legfontosabb teend?ket a malnutrícióval kapcsolatban. Javasolták például, hogy dolgozzanak ki és vezessenek be irányelveket, s biztosítsák minden ellátási formában mindenkinek a legjobb táplálást, s az alapellátásban, a kórházakban, a szociális és egyéb otthonokban végezzenek rendszeres tápláltsági állapotsz?réseket – olvasható a közleményben.