Egészséges emberek ‘biztonságos’ szintű BPA-tól is cukorbetegek lehetnek

A biszfenol A, ez a kemény műanyagokhoz adagolt kémiai anyag, amelyet széles körben használnak, alkalmas arra, hogy – ha naponta többször érintkezésbe kerülünk vele (ami több, mint esélyes, hiszen oly sok ipari, háztartási, orvosi termékben megtalálható) – megváltoztassa az inzulinelválasztást.

Ez a változás elegendő lehet ahhoz, hogy – még ha a biszfenol A  biztonságosnak tekintett mennyiségben kerül is az emberi szervezetbe -, 2. típusú cukorbetegséghez vezessen – állítják a Missouri-Columbia Egyetem kutatói.

A biszfenol A egy, a belső elválasztású mirigyeket befolyásoló kémiai vegyület, amit egy sor fogyasztói termék előállításához használnak, magyarázza Frederick vom Saal endokrinológus professzor, a tanulmány társszerzője.

Hasnyálmirigy sejteken kísérletezve felfedezték, hogy glükóz jelenlétében a biszfenol A inzulin-választ vált ki. Tesztelni akarták a hatást embereknél is.

A kísérletekben biztonságosnak tekintett* dózisú BPA-t (biszfenol A-t) adtak szájon át a kísérleti személyeknek, illetőleg az összehasonlítás céljából – placebót másoknak. Majd értékelték az inzulin-választ orális glükóz tolerancia teszttel. Az eredmények azt mutatták, hogy a BPA a placebóhoz képest megváltoztatta az inzulin elválasztást. A lefolytatott állatkísérletekben az ismételt BPA-expozíció inzulinrezisztenciát okozott, vagyis a sejtek érzéketlenné váltak az inzulin hormon hatásával szemben.

*olyan mennyiségű, amennyi a vásárlók vérében mutatkozik a hővel nyomtatott blokk kézben tartása után

„Meg kell ismételni ezt a kutatást, mert azt sugallja, hogy a BPA expozíció olyan dózisban, amit az Egyesült Államok engedélyező hivatala biztonságosnak tart, megváltoztathatja az emberben a glükózra adott inzulin-választ” – jelentette ki vom Saal professzor.

Független.hu