Édesítőszerek:szorbit a cukorpótló, ami nem bántja a fogakat

Bár az alma, a körte, a szilva és az őszibarack édes ízéhez is hozzájárul, mára már teljesen gyárilag készítik. Az E420 számmal is ellátott szorbit jó a fogaknak és jóval lassabban emeli a vércukorszintet, mint a répacukor. De vigyázat! Hasmenést, és haspuffadást is okozhat!

A gyümölcsök ízéhez is hozzájáruló szorbit a családfáját nézve a cukorpótlókhoz tartozik, akik mint a nevük is mutatja cukorhelyettesítő anyagok. Dr. Lugasi Andrea, a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Intézeti tanszékének vezetője szerint jellemző rájuk, hogy az energiaértékük nem sokban különbözik a „mezei” kristálycukorétól, de jóval lassabban és hosszabban emelik meg a vércukorszintet. „Ezt a tulajdonságukat nagyon kedvelik a fogyókúrázók, de emiatt használhatják őket a cukorbetegek is. De vigyázat, a diabéteszesek diétájába bele kell számolni a szénhidráttartalmukat!” 

A cukorpótlókkal süthetünk és főzhetünk, háziasszonykodhatunk, hiszen hasonló a cukorhoz a tömegük is és jól bírják a hőt.” –mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos Bizottságának elnöke. „Az íz kedveltsége azonban teljesen egyén függő: van, aki jobban szereti, van, aki kevésbé”.

A szorbit édestestvérével a xilittel együtt a cukoralkoholok szűkebb nemzetségébe tartozik, így a tulajdonságaik nagyrészt megegyeznek, a különbségeik leginkább ízben, kalóriatartalomban és édesítőerőben mérhetőek. A szorbit édesítő ereje csupán a fele a kristálycukorénak, míg a kalóriatartalma majdhogynem megegyezik vele. A hasonló édesítő hatás kedvéért ezért kétszer annyi kell belőle használnunk, amit a diétáknál szigorúan figyelembe kell venni.

edesitoszerA szorbit hivatalosan ajánlott mennyisége 30-40g naponta, túlzott fogyasztása ugyanis haspuffadást vagy hasmenést okozhat. Ezzel szemben újabb klinikai kutatások kimutatták, hogy az egyéni érzékenység függvényében már ennél jóval kisebb mennyiség is gyomor-vagy bélrendszeri tüneteket okozhat, kezdve az enyhe hasi diszkomfort érzettől az egészen a súlyos hasmenésig. A gyermekek különösen érzékenyek rá, ezért náluk már a szorbittartalmú cukorkáknál is vigyázni kell. Ezt támasztja alá egy azóta elhíresült vizsgálat is, ahol a kutatatók nyolc gyermeknek adtak fejenként három-három szorbitol tartalmú diétás cukorkát. Kimutatták, hogy a kicsik már az összesen kilenc gramm szorbit miatt hasi görcsöktől és hasmenéstől szenvedtek. Ezért érdemes résen lenni, és ha gyakori puffadástól, hasfájástól szenved a kicsi, jobb elkerülni a szorbittartalmú ételeket.

„A kellemes, hűsítő ízű szorbit egy olyan cukorpótló, ami a cukorral ellentétben nem bántja a fogakat”- meséli kérdésünkre válaszolva dr. Lugasi Andrea. „Ezt felismerve a gyártók több rágógumiban is használják, habár itt is érdemes résen lenni. A folyamatos szorbit tartalmú rágózás is okozhat puffadást vagy hasmenést!”

Forrás: egeszseg.hu