Cserszömörce (Cotinus coggygria)

cserszomorce2Egyéb elnevezései: sárga cserszömörce, parókafa, szömörcefa, cserzőfa, szumák, magyar sárgafa,

A szömörcefélék családjába tartozó, Európa és Ázsia jelentős részén őshonos, Magyarországon a Bükk, a Mecsek valamint a Bakony karsztos területein vadon is megtalálható, de kertekben is előszeretettel telepített terebélyes növekedésű, lombhullató, fás szárú cserje vagy kisebb fa.
Levelei 5 – 8 cm hosszúak, széles oválisak, vagy fordított tojásdadok, ép szélűek, tompa csúcsúak, kopaszok, esetenként a fonákjukon pelyhesek, ősszel megpirosodnak. Virágzata dús, terebélyes, összetett fürtös (buga) virágzatú. A virágszirmok sárgák, a meddő kocsányok 1 – 5 cm hosszúak, tollas szőreik lilásak, vagy sárgák. Csontártermése borsónyi, tojás alakú.

Hatóanyag: ellagsav, cseranyag, gallotannin, flavonoid

Alkalmazás:
belsőleg:
– gyomorfekélyre,
– bélhurutra,
– aranyeres bántalmakra,
– torokgyulladásra,

külsőleg:
– fogínyvérzésre (öblögető szerként),
– fogínygyulladásra (öblögető szerként),
– torokgyulladásra (öblögető szerként),
– aranyeres bántalmakra (ülőfürdőként),

Teájának elkészítése és adagolása: Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt.

Alkoholos öblöget? készítése: 30 g gyógynövényt 100 ml 70v/v % alkohollal vonunk ki, egy hét után szűrjük, felöntjük 70v/v %-os alkohollal 100 ml-re, aztán hozzáadunk még 1400 ml vizet. A tinktúrát probléma esetén naponta több alkalommal öblögető szerként használjuk.