Csak egy csésze tea

A tea valószínűleg a hasznos növényi tápanyagok egyik legmeglepőbb forrása. A víz kivételével a tea a legelterjedtebben fogyasztott ital a világon. A zöld teát a teacserje friss leveleiből állítják elő, melyeket gőzölnek, sodornak és magas hőmérsékleten szárítanak. A fekete teához először fonnyasztják, majd sodorják és szárítják a leveleket.

Egy csésze tea megszokottsága nehézzé teszi annak elképzelését, hogy elrejtve, minden egyes kortyban olyan anyagok vannak, melyek képesek segíteni szervezetünk védekező rendszerét az olyan krónikus betegségek elleni harcban, mint a szívbetegség, vagy a rák.

A növényi tápanyagokat a teában, melyek felkeltették a kutatók érdeklődését flavonoidoknak hívják. A flavonoidok ezrei vannak szerte a növényvilágban, és számosnak van antioxidáns szerepe. Ez azt jelenti, hogy képesek elnyelni és hatástalanítani a potenciálisan ártalmas szabadgyököket, melyek, ha maradnak, elvándorolnak a testben, és olyan krónikus egészségügyi problémákat indíthatnak el, mint a szív-érrendszeri megbetegedések, rák, hályogok, gyulladás, arthritis, sőt Alzheimer-kór. Például egy hollandiai tanulmányból származó bizonyíték1 azt jelezte, hogy azoknál az embereknél, akiknél mérhetően magasabb volt a flavonoidbevitel, csökkent a szívbetegség kockázata, összehasonlítva azokkal, akik kevesebbet fogyasztottak.

Csak egy csésze tea mintegy 200mg flavonoidot szolgáltat, melynek nagy része a forrázás első percében beleoldódik az italba. Mindamellett rövidebb forrázási idő alacsonyabb flavonoidszinthez vezet. Két héten keresztül, napi 3 csészével fogyasztva 25 %-kal növeli a flavonoidok koncentrációját a vérben, és szerencsére antioxidáns hatását nem befolyásolja a tej hozzáadása.2

Évszázadok óta naponta isszák a világon, a kínai gyógynövényes gyógyítók hosszú ideje tisztelik a tea gyógyító tulajdonságait, a betegségek széles skálájánál javasolják, a hang tisztításától az emésztés segítéséig és a vízvisszatartás enyhítéséig. Ma, úgy tűnik, nyugaton a jótékony egészségi hatások megszerezték a tudósoktól a hitelesítő beleegyezést.

Mi van egy csésze teában?

Anyag Speciális pontok
Katechinek Az összes katechintartalom több mint fele epigallokatechin gallát, ami EGCG-ként is ismert. Húszszor erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin.
Tearubiginek Egy komplex flavonoid, mely a tea fermentálásakor, a levelek feketére változásakor keletkezik
Teaflavinok Szintén a levelek fermentációjakor keletkezik.
Koffein A teában található enyhe serkentő, egy 200ml-es csésze átlagosan 40 mg koffeint tartalmaz, összehasonlítva az instant kávé 64 mg-jával és főzött kávé 150 mg-jával.
Tannin Olyan flavonoid, mely antioxidáns tulajdonsága mellett aromát, összehúzó és kesernyés ízt kölcsönöz a teának.

Forrás:eufic.org