C-vitamin és vesekő-lehet közöttük összefüggés

Gyötrelmes és fájdalmas, sokan megtapasztalják. A vesekövek nagy többsége oxalat-kő, és ezek kialakulásában lehet némi szerepe a C-vitaminnak.

Régóta gyanítjuk, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) szedése nagy dózisban növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, mivel a szervezetben oxálsavvá bomlik le, amely a vesekő leggyakoribb alkotója” – hangsúlyozta Laura Thomas, a stockholmi Karolinska Intézet vezető kutatója.
Thomas és csoportja több mint 22 ezer középkorú és idős svéd férfi adatait dolgozta fel. A résztvevők a vizsgálat kezdetén egy sor kérdésre válaszoltak étrendjükről és életmódjukról, a szakemberek 11 éven át követték egészségük alakulását. A csoportban 907 olyan férfi volt, aki rendszeresen szedett C-vitamint, a többiek egyáltalán nem vettek magukhoz semmilyen étrend-kiegészítőt. A tanulmányban részt vevők jellemzően nagyobb hatóanyag tartalmú, átlagosan tablettánként 1000 milligrammos C-vitamin étrend-kiegészítőt fogyasztottak.

A C-vitamint szedők közül 3,4 százaléknál fejlődött ki vesekő a tanulmány ideje alatt, a nem szedők között csupán 1,8 százaléknál. Azoknál bizonyult a legnagyobbnak a kockázat, akik naponta legalább egyszer vettek be a táplálékkiegészítőből.( A tanulmány szerint tehát a nagy dózisú C-vitamin folyamatos szedése megduplázta a vesekő kialakulásának valószínűségét)

A vesekő kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát vagy más vegyület alkotja, amely a vizeletben kicsapódik. Ma már több mint 25 különféle összetételű kőtípust izoláltak, leggyakoribb a kalcium-oxalát kő. Gyakran magától távozik a szervezetből, de súlyos fájdalmakat okozhat, a nagyobb kövek eltávolításához műtétre van szükség. A férfiak szervezete hajlamosabb a vesekőképzésre.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeik nem azt bizonyítják, hogy maga a vitamin szedése okozza a vesekő kialakulását vagy hogy az embereknek tartózkodniuk kellene a C-vitamin-fogyasztástól gyümölcsök és zöldségek formájában, mivel az antioxidáns fontos a csontok és az izomzat egészsége szempontjából, hiánya pedig skorbutot okozhat.

„A C-vitamin az egészséges étrend fontos része. A vesekő kialakulásának kockázata a C-vitamint fogyasztók esetében valószínűleg függ az adag nagyságától és a táplálék-összetevőktől, amelyekben felszívódik” – magyarázta Thomas.

A kutatók szerint ha nincs egyértelmű előnye a nagy dózisú C-vitamin szedésének , akkor azoknak akiknek korábban már volt vesekövük érdemes megfontolni az extra mennyiségű C-vitamin folyamatos szedését.

Vesekő:a fájdalom rosszabb mint a gyermek születése

-a vesében kialakuló kristályok kőszerű képződményt alkothatnak az egyik,vagy mindkét vesében.

-miután a vesekő kialakult a szervezet megpróbálja eltávolítani a vizelettel.Ha a kő kicsi talán észre sem vesszük.

-azonban igen gyakran előfordul ,hogy a kő elzárja a húgyvezeték vagy a húgycső keresztmetszetének egy részét.

-ha ez történik az erős fájdalmat okoz a hát, a has,vagy a lágyék tájékán, a kiürülés pedig kínzó görcsökkel jár.

-esetleg párosulhat egy húgyúti fertőzéssel is

-az egészhez hozzá járulhat a nem elegendő vízfogyasztás ,és a rossz táplálkozás

-bizonyos emberek szervezetében a táplálkozási szokásaik miatt is magas lehet az oxalát-tartalom (a C-vitamintól függetlenül):  nagyon sok kávét fogyasztanak ,vagy kedvelik a spenótot ,és a rebarbarát.

Forrás: DailyMail