Bergamott olaj

A bergamott olajat az Ázsia trópusi vidékein honos ,és Dél-Európában termesztett, a  rutafélék családjába tartozó fa ,(Citrus aurantium L. bergamia) citromhoz hasonló méretű terméséből préseléssel vonják ki.Emellett vizgőzdesztillációval vonnak ki olyan olajokat,amelyek mentesek a fototoxikus hatású furano-kumaron vegyületektől,pl. a bergapténtől.

Hatóanyagai:Linalil-acetát,linalool, terpineol, limonén,pinén ,bergaptén.

Hatásai: használhatjuk feszültségoldásra  az evvel összefüggő elalvási problémák kezelésére,a dohányzásról való leszokás mellékhatásaként kialakuló izgatottság oldására,dezodoráló fertőtlenítő és antimikrobiális hatásai miatt kozmetikai készítmények száj és garatöblítők  alapanyagaként.Önmagában, illetve más fertőtlenítő hatású illóolajokkal kombinálva légtér fertőtlenítésére ,és illatosítására.Az illóolaj felhasználásának másik területe a kozmetikai ipar ,ahol aknés bőr ápolására ajánlott készítmények alkotóeleme.

Használati módjai:alvászavarok ,és feszültségoldás  esetén párologtatóban,fürdők illetve aromás masszázsok formájában .Szájfertőtlenítésre 2cseppet egy pohár langyos vízben elkeverve, akné estén fél deciliter langyos vízben elkeverve 3cseppet (esetleg levendula ,grapefruit ,citrom vagy teafaolajjal kombinálva) arclemosóként.

Fontos figyelmeztetés: A hidegen préselt bergamottolaj kevéssé irritáló,nem mérgező ,viszont számolni kell fototoxikus ,és fényérzékenyítő hatásával.Ezek miatt a kezelést követően 12 óráig kerülni kel a napozást szoláriumozást ,illetve az erős napfényben történő sielést. Emiatt a komoly mellékhatása miatt a kozmetikai készítményekben szigorúan szabályozva van a hidegen préselt bergamottolaj mennyisége.