Bergamott olaj

A bergamott olajat az Ázsia trópusi vidékein honos és Dél-Európában termesztett, a  rutafélék családjába tartozó fa (Citrus aurantium L. bergamia) citromhoz hasonló méretű terméséből préseléssel vonják ki. Ha a kivonás vizgőzdesztillácóval történik, olyan olajat kapunk, amely mentes a fototoxikus hatású furano-kumaron vegyületektől pl. a bergapténtől.

Hatóanyagai:Linalil-acetát, linalool, terpineol, limonén, pinén, bergaptén.

Hatásai: használhatjuk feszültségoldásra, az ezzel összefüggő elalvási problémák kezelésére, a dohányzásról való leszokás mellékhatásaként kialakuló izgatottság oldására, dezodoráló fertőtlenítő és antimikrobiális hatásai miatt kozmetikai készítmények száj és garatöblítők  alapanyagaként.

Önmagában, illetve más fertőtlenítő hatású illóolajokkal kombinálva légtér fertőtlenítésére és illatosítására. Az illóolaj felhasználásának másik területe a kozmetikai ipar, ahol aknés bőr ápolására ajánlott készítmények alkotóeleme.

Használati módjai:

  1. alvászavarok és feszültségoldás esetén párologtatóban, fürdők illetve aromás masszázsok formájában
  2. szájfertőtlenítésre 2cseppet egy pohár langyos vízben elkeverve
  3. akné estén fél deciliter langyos vízben 3cseppet elke verve(esetleg levendula, grapefruit, citrom vagy teafaolajjal kombinálva) arclemosóként.

Fontos figyelmeztetés: A hidegen préselt bergamottolaj kevéssé irritáló, nem mérgező, viszont számolni kell fototoxikus és fényérzékenyítő hatásával. Ezek miatt a kezelést követően 12 óráig kerülni kel a napozást, szoláriumozást, illetve az erős napfényben történő sielést.  A kozmetikai készítményekben szigorúan szabályozva van a hidegen préselt bergamottolaj mennyisége.

Itt tulajdonképpen véget is érhetne a bergamottolajról szóló rövid ismertetés, ha nem került volna a képbe egy újdonság. Az újabb kutatások a bergamottrostnak arról a tulajdonságáról szólnak, hogy ígéretes a neurodegeneratív betegségek elleni küzdelemben.

A történet akkor kezdődött, amikor az emberek megpróbáltak egészségesebben étkezni, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.