Egyéb elnevezései: Charantea, Keserű dinnye, Keserű uborka, Karela,
Dél-kelet Ázsiában őshonos, gyenge növekedésű, kis termetű, egyéves kúszónövény. Fiatal korban jellegzetes, sokak által kellemetlennek tartott illata van. Kabaktermése vagy az uborkához hasonlóan megnyúlt (8-16 cm), vagy szív alakú. Felülete erősen barázdál, bibircsókos. Az érett termés hosszirányban háromfelé reped, és a szürke vagy barnás színű magvak kihullanak belőle. A terméshús élénk narancssárga vagy narancsvörös színű.
Hatóanyag: aszparaginsav, béta-karotin, diosgenin, fenilalanin, fluor, foszfor, glicin, glutaminsav, jód, kalcium, kálium, leucin, linolénsav, lizin, magnézium, mangán, nátrium, pektin, prolin, réz, rozmarinsav, sóskasav, szerin, sztearinsav, tirozin, treonin, vas,
Alkalmazás:
belsőleg:
– bronchitisre,
– cukorbetegségre,
– hipoglikémiára,
– has puffadásra,
– hepatitisre,
Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 5 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor-, négyszer javasolt.