Azonnali egészség

A betyárkóró vagy más néven juhfark-kóró (Conyza canadensis L.) Észak-Amerikában őshonos, származási helye valószínűleg Kanada. Mára már szinte az egész világon elterjedt növény. Az észak-amerikai indiánok már több emberöltőn keresztül ismerték a növényt, és annak gyógyító hatásait. Horseweednek, azaz “ló-gaznak” nevezték el, bár a lovak és a többi növényevő állat – a nyulakon kívül – messzire elkerüli a legelőkön a betyárkórót, mert keserű ízű.

A sziú indiánok nemcsak rovarűzőként használták bolhák ellen a betyárkóró kivonatát, hanem különböző ödémákat, ízületi fájdalmakat, sőt vérhast és belső vérzést is gyógyítottak (a mai napig gyógyítanak) vele. Ez a sápadtarcúak figyelmét sem kerülte el, így a betyárkórót a XVII. századtól nemcsak az indián sámánok, hanem elismert európai gyógyszerészek is nagy becsben tartották. Amerikai specialitásként megkeresztelt pácienseiknek is előírták.

Minden része gyógyhatású

A gyógynövényes és botanikus kiskertekből gyorsan elterjedt az egész világon. Hazánk területén ugyancsak ismerték és használták, ám hírneve lassan feledésbe merült. Arról szó sincs, hogy kihalt volna, sőt szívósságával sok helyen felkerült a gyomnövények listájára. Jóllehet a gyógyászatban napjainkban többnyire mellőzik a használatát, tény, hogy csodálatos képességekkel büszkélkedhet.

A betyárkóró az őszirózsafélék családjába tartozó, kozmopolita, évelő növény. A homokos, szárazabb talajt kedveli ugyan, de egyáltalán nem igényes. Megtalálhatjuk az alföldektől a hegyekig, a terméketlen talajokon, irtásokon, utak mellett, sőt kertekben és mezőkön is. Ott óriási ellenálló-képessége miatt (a legtöbb növényirtóra rezisztens) képes akár 80%-kal csökkenteni a terméshozamot.

Magasságát a környezeti feltételek határozzák meg, lehet néhány centiméteres, de megnőhet akár 3 méteresre is. A kertben azonban nem kell tartanunk tőle, igaz, megfelelő talajon és napos helyen igen magasra nyúlhat.

Szerteágazó, szőrös növényszára és keskeny, fogazott levelei vannak. A növényszár csúcsán, a nyár folyamán sűrű virágzatában további apró, fehér fészekvirágok nyílnak. Virágai színben eltérnek más kórófélék virágaitól. Fehér, pihés kaszattermése egyik oka a gyors elterjedésének.

Gyógyhatású anyagok a növény minden részében találhatók. A frissen virágzó szárát célszerű nagyobb darabokra vágni, majd gyorsan kiszárítva (40°C-ig) feldolgozni.

Különleges “köményes” illat

A növény egyik illóolaja a limonén, amely a betyárkóró “köményes” illatáért és kesernyés ízéért felel. További hatóanyagai: flavonoidok, kolin, galluszsav, cserzőanyagok és gyantaanyagok. Különleges aromájának köszönhetően helyet vívott ki magának a kozmetikai és élelmiszeriparban. Parfümök alkotóeleme. Megtaláljuk a limonádékban is, illetve előszeretettel hamisítják vele a kömény illóolaját.

Friss leveleit elkészíthetjük spenótként vagy tálalhatjuk pl. rizzsel, szárított formában pedig fűszerként is felhasználhatjuk. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot és foszfort.

Az említett indián tapasztalatokon túlmenően a népi orvoslásban, valamint a homeopátiában a betyárkóró a hasmenéses panaszok vagy belső vérzések csillapítására (pl. méhben vagy aranyér miatt) szolgál. Vizelethajtóként (urológiai problémák megoldására készített teakeverékekben, húgyúti gyulladások esetében stb.) hatásos. Segíti a húgysav kiválasztását, összességében támogatja az anyagcserét, ezért reuma, köszvény és bőrbetegségek (pl. ekcéma) esetén kiválóan alkalmazható.

Bélférgek, fájdalmas menstruáció

Magas illóolaj-tartalmának köszönhetően bizonyítottan hatékony a bélférgekkel és egyéb parazitákkal szemben. A gyökeréből főzött tea segítséget nyújt fájdalmas menstruáció esetén. A növény kiváló hatásai közül az egyiket biztosan mindannyian nagyra értékeljük a hűvösebb őszi vagy téli napokon. A betyárkóróból főzött tea ugyanis csillapítja a megfázás, a nátha és a légúti gyulladások tüneteit. A nátha elleni egyik hagyományos kanadai recept a “ló-gazból” készített tubák felszippantása.

A “nyugati” orvosok tanulmányozzák a betyárkóró fehérvérsejt-termelésre kifejtett hatását, hogy kiderítsék: onkológiai betegségek gyógyításában is használható-e. A cukorbetegség elleni hatása is figyelemre méltó.

Mellékhatásai nem ismertek, de célszerű, hogy tartsuk magunkat az előírt adagokhoz.

Vladimír Vonásek