Az orvosi marihuána legalizálása nem növelte az amerikai tizenévesek droghasználatát

(MTI) – Az orvosi célú marihuána engedélyezését követően nem emelkedett az érintett államok tizenéves fiataljai körében a szer kipróbálásának valószínűsége – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az elemzés a középiskolás korcsoportra és az 1993 és 2009 közötti évekre terjedt ki, egy olyan időszakra, amikor az Egyesült Államok 13 államában engedélyezték a marihuána orvosi célú alkalmazását.
“Anekdotikus bizonyítékok bukkannak fel arra, hogy az orvosi célú marihuána megtalálja az útját a tizenévesek kezébe, de nincs statisztikai igazolása annak, hogy a legalizáció növelte volna a használatot” – idézte Daniel I. Reest, a Coloradói Egyetem munkatársát az EurekAlert című tudományos hírportál (www.eurekalert.org).
A tanulmány másik szerzője, Benjamin Hansen, az Oregoni Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy eredményük azért is fontos, mert a szövetségi kormány az utóbbi időben élénkítette az orvosi marihuánát elosztó helyek bezárására irányuló erőfeszítéseit.
Jelenleg az Egyesült Államok 17 államában (köztük Washington városban) legális a marihuána orvosi célú alkalmazása, további hét államban pedig folyamatban van a szabályozás ilyen irányú változtatása.
A tanulmányt a németországi, bonni székhelyű független, nonprofit kutatóintézet, az IZA (Institute for the Study of Labor) finanszírozta, a munkaanyag teljes terjedelmében honlapjukon érhető el (www.iza.org).