Az idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Az idén is folytatódik a 44 szakmai és civil szervezet összefogásával indított “Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” – közölte a program kommunikációs ügynöksége szerdán az MTI-vel.

    Mint kifejtették, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának elmúlt két évében 332 helyszínen több mint egymillió vizsgálatot végeztek, az életmód-tanácsadáson több mint 64 ezren vettek részt.
A vizsgálatokon kitöltött kérdőívekben a szűrőkamiont felkeresők 25 százaléka válaszolta azt, hogy dohányzik, vagyis a program szervezői szerint minden negyedik ember teszi ki magát ezzel számos szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának.
Ismertté vált az is, hogy a résztvevők 59 százalékának napi életritmusában a fizikai aktivitásnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 41 százalék állította, hogy naponta időt szakít a mozgásra, holott a rendszeres testmozgás kiemelt tényező például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a BMI- (testtömegindex) és a haskörfogatértékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 52 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest – tették hozzá.
E vizsgálati eredmények alapján “a program erőfeszítéseinek ellenére” továbbra is van mit még tenni a megelőzésért. Így a szűrőkamion 2012-ben ismét országjáró körútjára indul, kétszáz helyszínen tartanak korszerű, ingyenes szűrővizsgálatokat, egyúttal felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a megelőzés fontosságára – olvasható a közleményben.

(MTI)