Az eper és az áfonya csökkentheti a szívroham kockázatát nők esetében

(MTI) – Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a n?knél – közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban.

    Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a sz?l?ben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is el?fordulnak. Az áfonyában és az eperben lév?, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri el?nyöket biztosítanak – olvasható a Harvard Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek tanulmányában, amely az amerikai szívszövetség szaklapjában, a Circulation cím? folyóiratban jelent meg.
„Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a n?k heti étrendjébe. Ez az egyszer? étrendváltozás jelent?s hatással van a megel?zési er?feszítésekre” – hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerz?je, a Harvard vendégprofesszora.
Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 n? étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztend?n át kérd?ívet töltöttek ki négyévente étrendjükr?l.
A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó n?knél 32 százalékkal esett a szívroham kockázata azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották a bogyósokat, s?t azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követtek.
„Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet kés?bbi szakaszában – idézte Aedín Cassidyt, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakemberét, a tanulmány vezet? szerz?jét a ScienceDaily tudományos hírportál.
Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.