Úgy tartjuk számon mint egy tökéletes „szuperfood” gyümölcsöt, amely magas anitoxidáns tartalma miatt megelőzi a betegségeket.Most a kutatók egy extra előnyét fedezték fel:csökkenti az éhségérzetet. A tudósok szerint a gránátalma kivonat rendszeres fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, miközben növeli a teltség érzetét.
Önkéntesek akik három héten át gránátalma pirulát kaptak arról számoltak be hogy kevesebbszer éreztek éhséget .Összevetve ezt azokkal akik csak placebo pirulát fogyasztottak mérhető volt a különbség.
Ha egyforma mennyiségű ételt tettek a két csoport tagjai elé a gránátalma kivonatot fogyasztók 22% -kal kevesebbet ettek ,sőt arról számoltak be ,hogy jobban ízlett nekik az étel.A tanulmányt 29 önkéntessel végezték a Queen Margaret Egyetemen , Edinburgh-ben. A csoport fele olyan gránátalma kivonatot kapott amely a teljes gyümölcsből készült ,tehát a héjat és a magot is tartalmazta.
A három hét elteltével a teljes csoport kapott egy pohár gránátalma levet étkezés előtt .Étkezés előtt ,és 15 percenként még két óra hosszat a résztvevők kérdőívet töltöttek ki az éhségérzetről, a jóllakottságról ,és az elégedettségről.
A gránátalma -csoport úgy érezte kevésbé éhes (átlagosan 12%),kevésbé gondoltak arra hogy enniük kellene (21%),az étkezés után többen érezték jóllakottnak magukat (16%), és elégedettebbek voltak az étellel (15%). Ezeket az eredményeket annak tükrében kell értelmezni ,hogy az azonos adag paradicsomos tésztából a gránátalma csoport tagjai átlagosan 22 % -kal kevesebbet fogyasztottak.
A kutatók most azt próbálják meghatározni, hogy a kivonat milyen módon hat, vagy a benne levő melyik anyag váltja ki ezt a hatást .Korábbi tanulmányok kimutatták hogy a gránátalma kivonat csökkenti a vérnyomást, segít leküzdeni a stresszt. Antioxidáns tartalma sokkal magasabb mint a vörösbornak ,a zöld teának ,vagy az egyéb gyümölcsöknek.
Összefoglalva tehát a gránátalma kivonat csökkentheti a vérnyomást, az inzulinrezisztenciát,az éhségérzetet, az evés iránti vágyat,viszont növeli az étkezésekkor a teltségérzetet,és az elégedettséget.Ezek az eredmények azt mutatják hogy talán segíthetne az általánosan növekvő túlsúly ,és elhízás elleni harcban.
A kutatók az eredményeket egy szélesebb körben végzett vizsgálattal szeretnék alátámasztani, és még ebben az évben egy nemzetközi élelmiszer tudományi konferencián szeretnék közzé tenni Spanyolországban.
Forrás DailyMail