Az ‘égből potyognak’ a földre a vírusok

Elképesztő mennyiségű vírus kering a Föld légkörében – állítják a kutatók.

Nagyobb mennyiségben a vírusok, kisebb mennyiségben a baktériumok tesznek meg hatalmas távolságokat – több ezer kilométert – az időjárási zónák feletti troposzférában, mielőtt a Föld felszínére lehullanának, a Szaharában keletkező porviharokkal vagy az atlanti-óceánról jövő esőzés következtében.

A kanadai, spanyol és Egyesült államokbeli tudósok a vírusok kvantifikálását – megszámlálását – végezték el.

„Naponta több mint 800 millió vírus éri el a felszínt négyzetméterenként” – mondja a virológus Curtis Suttle.

Az atmoszférába ezek a vírusok és baktériumok a talajból származó por-részecskékkel és a tengerből származó permettel jutnak fel a légkörbe.

„Húsz éve vizsgáljuk a kérdést, akkor kezdtünk el genetikailag hasonló vírusokat találni egymástól eltérő környezetben. … A hosszabb ideig, hosszabb távon az atmoszférában utazó vírusok a valószínű magyarázat rá: a vírus az egyik kontinensen bekerül az atmoszférába, és egy másik kontinensen lehullik a felszínre.

2500 – 3000 méter magasságban utaznak ezek a mikrobák apró, könnyű, szerves por-részecskéken, ez érthetővé teszi, miért maradhatnak fenn hosszabb időn át a légkörben.

A kutatók a spanyolországi Sierra Nevada hegység egyik magaslatán vizsgálódva milliárdszámra találtak vírusokat, és tízmillió-számra baktériumokat – naponta és négyzetméterenként.

„A baktériumok és a vírusok a talajra az esőkkel és a szaharai porviharokkal ülepednek le. Az eső azonban kevésbé hatékony a vírusok légkörből való kivonásában” – magyarázza Isabel Reche mikrobiális ökológus.

A kutatók azt mondják,a legtöbb vírus az óceánok jegyét hordozza magán, ami arra utal, hogy a tengeri permettel kerültek a levegőbe.

Független.hu