Az anyatej segíthet feljebb jutni a társadalmi ranglétrán

(MTI) – Magasabbra juthatnak a társadalmi ranglétrán azok, akiknek gyermekkorban az anyatej jelentette a f? táplálékforrást – állapította meg egy új tanulmány.

Az elemzés céljából 34 ezer, 1958-ban, illetve 1970-ben született brit állampolgár életútját vették górcs? alá. A kutatók megkérdezték az érintett anyákat, vajon szoptatták-e – és ha igen, meddig – gyermeküket, majd összevetették a felmérésben részt vev?k „társadalmi rangját” azzal a státussal, amelyet annak idején – 33-34 éves korukban – apjuk töltött be – írta a tanulmányt ismertet? LiveScience cím? tudományos hírportál.
Az eredmények azt sugallták, hogy azok, akiket kiskorukban szoptattak, feln?ttként nagyobb valószín?séggel jutottak feljebb a szociális hierarchiában, mint azok, akiknek nem az anyatej volt az els?dleges táplálékuk. A társadalmi felkapaszkodást – az elért osztályhelyzetet – a kutatók olyan foglalkozással vagy munkahellyel azonosították, amely a vizsgált személyek számára magasabb szociális státust biztosított apjukhoz képest. (A megjelölt foglalkozási kategóriák a szakképzetlen vagy kézimunkát igényl? állásoktól a szellemi pályákon át a menedzseri-vezet?i beosztásokig terjedtek.)
Az Archives of Disease in Childhood cím? szaklapban közölt felmérés szerint a gyermekkorukban anyatejjel tápláltak 24 százalékkal nagyobb eséllyel tudtak társadalmilag el?bbre lépni, illetve 20 százalékkal kisebb valószín?séggel csúsztak lejjebb a ranglétrán.
A kutatók úgy vélik, hogy a szoptatás jelent?sen el?mozdítja a gyermekek jobb kognitív képességeket – megismer? funkciókat – eredményez? idegrendszeri fejl?dését, ami kés?bb segítheti ?ket az el?bbre jutásban. Mi több, az anyatejjel táplált kicsik kevesebb érzelmi stresszt mutatnak, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy feln?tt életüket sikerek kísérik.
Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy az anyatej olyan tápanyagokat – például hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavakat – tartalmaz, amelyek nagymértékben javítják az agyi kognitív képességek kifejl?dését, az anya és a gyermek közötti közvetlen testi érintkezés pedig korlátozza a kicsit ér? stressztényez?ket.
A két folyamat együttes hatása mutatkozhat meg a feln?ttkorban betöltött társadalmi pozícióban – jegyezték meg a kutatók a mostani tanulmányban.
A vizsgálat során néhány évi id?közönként felmérték az érintettek kognitív teljesít?képességét, illetve idegrendszeri m?ködését. A tanulmány szerint az anyatejjel való gyermekkori táplálkozás utólagos összhatása legalább egyharmad részt a megismer? funkciók szintjében, illetve a stresszkezelés hatékonyságában nyilvánul meg.