Az antioxidánsok meggyorsítják az áttét-képződést bőrráknál

A Göteborgi Egyetem kutatása úgy találta, hogy az antioxidánsok a kétszeresére gyorsítják a melanoma áttét-képzését egereknél. Ez az új kutatás megerősíti az előző kutatás eredményét, amely szerint az antioxidánsok a tüdőrák kifejlődését is siettetik. Martin Bergö professzor véleménye szerint a rákos embereknek vagy akiknek nagy a kockázata a rákra, kerülniük kell az antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítőket.

Bergö professzor és munkatársai még 2014 januárjában kimutatták, hogy az antioxidánsok felgyorsítják – és súlyosbítják – a tüdőrák kialakulását. Azoknál az egereknél, amelyek antioxidánsokat kaptak, több és agresszívabb tumor fejlődött ki. Ezt a kutatást az emberi tüdősejtekkel való kísérlet megerősítette.

A kutatások eddig evidenciának vették, hogy a szabad gyökök rákot okozhatnak, amiből a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az antioxidánsok, amelyek elpusztítják őket, védenek a rák ellen. Nagyon sok táplálékkiegészítő tartalmaz antioxidánsokat, úgy reklámozzák, mint rákot megelőző szereket. Amikor a tüdőrák-kísérlet megkérdőjelezte ezt a kollektív bölcsességet, nagy tudományos figyelmet váltott ki.

A Göteborgi Egyetem kutatói most azt mutatták ki, hogy az antioxidánsok megduplázták az áttét-képzés sebességét a rosszindulatú bőrráknál (melanoma).

“A tüdőrákkal ellentétben, az elsődleges melanoma tumort az antioxidáns nem érintette. Ellenben megnövelte a tumorsejtek áttét-képző képességét, ami még súlyosabb probléma, mivel a metasztázis a halál oka a melanoma esetében” – magyarázta Bergö professzor. “Az elsődleges tumor önmagában nem veszélyes, amellett gyakran eltávolítják.”

Rosszindulatú melanomából vett sejtekkel a kísérletet megismételték, ami megerősítette az előző eredményeket.

“Kimutattuk, hogy az antioxidánsok előmozdították a rák progresszióját, legkevesebb két különböző módon.”

A svéd kutatóknak az általános következtetésük, hogy az antioxidánsok védik az egészséges sejteket a szabad gyököktől, de ha rosszindulatúvá válnak a sejtek, a tumort is védik. Ha antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítőt szedünk, akaratlanul is siettetjük egy kis tumor vagy tumor kialakulása előtti lézió – rendellenesség –  továbbfejlődését, olyanokét, amelyeket még lehetetlen felfedezni.

“Előző kutatásaink azt mutatták, hogy a rákbetegek különösen nagy számban szednek antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítőt. Eredményeink alapján azt ajánljuk, hogy azok az emberek, akiket frissen diagnosztizáltak rákkal, ne szedjenek ilyen táplálékkiegészítőt.”

Az egyik leggyorsabban terjedő ráktípus a fejlett világban a rosszindulatú bőrrák, a melanoma. Magas a halálozási aránya, ezért is folytatták azzal a tüdőrák kutatást Bergö professzor és munkatársai. “Azonosítani kell a rosszindulatú melanoma progresszióját elősegítő tényezőket” – mondta a professzor.

Az antioxidánsok szerepe különösen fontos a melanománál, nemcsak azért, mert a melanoma sejtek – ismert dolog – érzékenyek a szabad gyökökre, de azért is, mert a sejteket nem kizárólag a táplálkozás útján tesszük ki az antioxidánsoknak.

A bőrápolószerek és a naptejek gyakran tartalmaznak béta karotint vagy E-vitamint, mind a kettő hatással van a rosszindulatú sejtekre, ugyanúgy, mint a táplálékkiegészítő antioxidánsai”– állapította meg Bergö professzor.

Milyen hatással vannak a bőrápolókban és a naptejekben levő antioxidánsok a rosszindulatú melanomára, most vizsgálják.
“Teszteljük, hogy a direkt módon a melanomára alkalmazott antioxidánsok az egereknél siettetik-e a rák előrehaladását ugyanúgy, mint a táplálékkiegészítők alkalmazása során.”

“Tekintettel arra, hogy a tüdőrák a leggyakoribb, és a melanoma a leggyorsabban szaporodó ráktípus, a többi ráktípust és antioxidáns-típust is meg kell vizsgálni, ha a szabad gyökök és az antioxidánsok szerepét a progresszió folyamatában tisztázni akarjuk.”

Forrás:Független.hu

Megjegyzés: Kellenek-e nekünk antioxidánsok -mindenféle pirulában, porban, pezsgőtablettában- azon kívül , amit a normál táplálkozás keretében elfogyasztunk. A kérdés már egy Nobel-díjasban is felmerült néhány betegséggel kapcsolatban. James Watson erről szóló  gondolatait itt olvashatják, amely az átlag olvasó számára is érthetően rávilágít a probléma lényegére. A dilemma lényege pedig:  “Ezáltal visszatérünk a kiinduló kérdésünkhöz: a kiegészítő, külső antioxidáns források segítenek-e bárkin?” – fogalmazta meg újra a kérdést Watson.