Az algakivonat emeli a védő koleszterin szintjét

(MTI) – Az algakivonat állatmodellekben emelte a védő, HDL-koleszterin szintjét, ami azt jelenti, hogy hatékony szer lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében – állapították meg amerikai kutatók.

A Wayne Állami Egyetem munkatársai a ProAlgaZyme elnevezésű algakészítmény hatását tesztelték egereken, amelyek ivóvízéhez adagolták a folyékony szert.
A vizsgálatok azt mutatták, hogy az algakivonatot fogyasztó állatok vérében emelkedett a HDL-koleszterin szintje, sőt a koleszterin szállítási folyamataiban részt vevő gének kifejeződése, aktivitása is megváltozott.
A jelenleg használt gyógyszerek, például a sztatinok, valamint a javasolt étrendi szabályok is az ártó koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének csökkentését célozzák meg, miközben kevés figyelem fordul a védő koleszterin szintjének az emelésére.
Az algakivonattal a jó koleszterin szintjét lehetne növelni, azt azonban, hogy a szer pontosan hogyan, milyen biológiai útvonalon keresztül hat az embereknél, és kellően biztonságos-e, a későbbiekben még vizsgálni kell – idézte Smiti Gupta kutatásvezetőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál