Atkins-diéta:van hátránya is!

(MTI) – Az úgynevezett Atkins-diétán lév? n?knél, akik rendszeresen nagy mennyiség? fehérjét esznek, de nagyon kevés szénhidrátot, több mint 25 százalékkal nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata – állapították meg több mint 40 ezer n? bevonásával készült tanulmányukban svéd és görög kutatók.

A British Medical Journal (BMJ) cím? folyóiratban ismertetett vizsgálatban 30 és 49 év közötti n?k vettek részt. Az eredmények alapján a szakemberek a kiegyensúlyozott étrend fontosságára figyelmeztetik azokat a n?ket, akik hajlanak a burgonya, kenyér, rizs és tészta teljes mell?zésére.
Összesen 43 400 n?t vontak be a 15 éven át tartó követéses tanulmányba az Athéni Egyetem kutatói svéd kollégáikkal közösen. Az adatok elemzéséb?l kiderült, hogy azok körében, akiknek az étrendje a legkevesebb szénhidrátot tartalmazta, 28 százalékkal nagyobb valószín?séggel fordult el? szívroham vagy szélütés a normál étrenden lév?khöz képest. Ez 10 ezer n?re vonatkoztatva öttel több szívrohamot vagy szélütést jelent az Atkins-diétát követ?k számára ahhoz képest, mintha valamennyien normál étrendet tartanának.
Egy tipikus Atkins-étrendi terv például reggelire szalonnás tojást javasol, ebédre csirkesalátát, vacsorára pedig halat és brokkolit. Ezt a nagyon sok fehérjét és igen kevés szénhidrátot tartalmazó étrendet Robert Atkins amerikai szívgyógyász dolgozta ki, aki 2002-ben, 72 éves korában szívroham következtében halt meg – idézte fel a Daily Mail cím? brit napilap (www.dailymail.co.uk).