Aromaterápia – avagy a nagy problémák kíméletes gyógyítása

Az aromaterápia esszenciákat tartalmazó illóolajokkal történő természetes holisztikus gyógymód. A virágokból, levelekből, termésből, vagy a növények gyökeréből kivont olajok  gyógyító hatású összetevők keverékét tartalmazzák. Stimulálják az idegrendszert és bekerülnek az agyközpontba, ahol az érzelmeket ellenőrzik. Néhány típusú olaj egészen a hipofízisig eljut, ahol a belső elválasztású mirigyek működését ellenőrzi.

Az esszenciális olajok közvetlenül vagy preventíven hatnak. Ahogyan a növény védi magát (számos növénynél az esszenciális olajok párolgása a felszínükről a baktériumok, gombák, kártevők ellen szolgál), bennünket is megvéd a baktériumok, a gombák, a paraziták, a mérgező és vegyi anyagok ellen. Az összes esszenciális olaj antimikrobiális hatású, de az egyes olajok csak az egyes mikroorganizmusok ellen hatnak. Például a szantál éterolaj streptococcus, staphylococcus és a Mycobacterium tuberculosis ellen hat. A tujaéterolajnak gombaölő hatása van.

A vírusok a legalattomosabbak az öszszes mikroorganizmus közül. A baktériumokkal ellentétben megtámadják és ellepik a testsejtjeinket, és ezért találja meg és pusztítja el őket nehezen az immunrendszerünk. A szintetikus anyagok, amelyek elpusztítják a vírust, elpusztítják a sejtszövetet. Egyes esszenciális olajok nagyon hatékonyak a vírusok ellen, például az eukaliptusz, a levendula és a citrom éterolajok.

Az aromaterápia  a megelőzésben is jelentős immunizáló szerepet tölt be. A test reagáló képessége csökkenhet a mikroorganizmusok inváziójára a fizikai, a szellemi vagy az érzelmi kimerültség hatására. Michael A. Weiner “Maximum immunitás” c. könyvében arról tájékoztat: “Az antibiotikumok kora gyorsan a végéhez közeledik. Számos  vírus és baktériumtörzs fejlődött ki , amely már ellenálló majdnem az összes fő mesterséges gyógyszerrel szemben. Egyre fontosabb az egészség pozitív, preventív védelme.”

Az esszenciális olajok nemcsak hogy nem rendelkeznek az összes ismert antibiotikum hiányosságával, hanem képesek stimulálni a test természetes védekező képességét – az immunrendszert…

A fagocitákat különböző fokban stimulálják (a fagocitózis a fehér vérsejtek képessége a támadó mikroorganizmusok elnyelésére). A bergamotból, a levendulából és citromból nyert esszenciák segítik a fehérvérsejt képződését különböző fertőzések során.

Az immunrendszert a minőségi táplálék és a jó közérzet és boldogság érzése is stimulálják. Az esszenciális olajok erősebben hatnak arra, aki a kezelés folyamán nyugodtnak és kipihentnek érzi magát. Mindenki, aki kimerült és hajlamos a fertőzésekre, az aromaterápia kedvező hatását érzi az immunrendszerre. A legtöbb esszenciális olaj támogatóan és biztatóan hat. Stimulálják az összes “szemétledobó csatornát” – a bőrmirigyeket, a tüdőt, a veséket és a belet, eliminálják a testből a metabolikus rezidenseket és mérgező anyagokat és így egyúttal fertőtlenítő hatásúak is. A többi olaj expectoránsként működik, és lehetővé teszik a légutakból a slejm eltávolítását. E pozitív tulajdonsággal elsősorban az eukaliptusz, a tea-cserje, a levendula, és a szantálfa esszenciális olaja rendelkezik.

Az aromaterápia preventíven hat a gyógyászatban is – képes stimulálni az immunrendszert, megakadályozni a mérgező anyagok felhalmozódását a testben és nem utolsó sorban megakadályozni a stressz ártalmas hatását.

Végezetül idézet J.R.R Tolkientől:

“Az illat, amelyet mindenki megérzett, olyan volt, mint egy emlék a duzzadó reggeli harmatra, a felhőtlen kék égre, amely azonban csak egy átsuhanó emlékezés marad a gyönyörű, tavaszi világra.”

Forrás: Dr. Mária Butkovičová