Angyalgyökér (Angelica archangelica)

Egyéb elnevezései: angyalfű, arkangyalfű, angelika gyökér, erdei angyelika, orvosi angyelika,

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos, nálunk is termesztett, minden részében felhasználható illatos kétéves gyógynövény, ennek ellenére manapság már csak gyökerét használjuk. Az első évben csupán szárnyalt dús tőlevélzet fejlődik, a második évben jelenik meg erőteljes szára, mely 80-180 cm magasságú, egyenes csöves, a tetején elágazó. Szárlevelei közül az alsók 30-40 cm hosszúak, széles tojás alakúak. A szár felsőbb leveleinek mérete felfelé csökkenő. A felsőbb levelek 5-15 cm hosszúak, nyújtott tojásformára emlékeztetnek. A levelek szélei fűrészfogazottak. Virágzata 20-40 cm átmérőjű, gömb alakú, sárgászöld virágú összetett ernyő, az ernyőcskék sokvirágúak. Gyökere az első évben répaszerű 2-4 cm vastag, a második évben a gyökértörzs 6-8 cm vastagságúra fejlődik, ebből több 1-2 cm vastag 10-20 cm hosszú mellékgyökerek erednek. A gyökérzet kívül szürkésbarna, belül sárgásfehér színű. Illata kellemes, jellemző, íze csípős fűszeres, kesernyés. A növény május – június hónapban virágzik, termése augusztusban érik.

Általában gyökerét használják drog előállítására, melyet az első év őszén vagy a második év tavaszán ásnak ki.

Hatóanyag: Illóolaj, Angelikasav, Angelicin, Gyanta, Viasz, Cseranyag, Pektin

Alkalmazása:

Belsőleg:

Elsősorban teakeverékek alkotóeleme.

– tüdővizenyőre,

– idegnyugtatásra, (epilepszia, hisztéria esetén)

– lábadozás esetén roboráló hatású,

 

Külsőleg főként alkoholos kivonatát használjuk

– lábszárfekélyre,

– reumára,

– ideggyulladásra, bedörzsölő szerként.

Teájának elkészítése és adagolása: 2 kávéskanálnyi aprított gyökérdrogot egy liter vízzel kis lángon főzünk, majd lefedve 10 percen keresztül áztatjuk, szűrés után fogyasztjuk.

Alkoholos kivonatának készítése: egy 2dl-es üveget az alsó  harmadáig megtöltjük aprított gyökérdroggal, majd 1/3-ad rész vízzel hígított tiszta szesszel feltöltjük, 10 napig áztatjuk. Az így elkészült kivonatot bedörzsölő szerként használjuk. A bedörzsölő készítése során ügyeljünk a hőmérsékletre. (10-30 °C)