A zöldség-gyümölcs szépít is

London, 2012. március 21., szerda (MTI) – A zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészség?rök, hanem szépítenek is – „bels?leg” alkalmazva, azaz például nem uborkás b?rpakolásként értve.

A brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át követték nyomon 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását, továbbá arcuk „külcsínének” alakulását, amelyr?l fotósorozatot készítettek. Akik átlagosan 2,9-szer több többet ettek – mint korábban – a növényi táplálékokból, azok egészségesebbnek t?ntek másfél hónap elteltével, akik pedig 3,3-szer többet tömtek magukba, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált. A kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez, amely mérni képes a b?r színárnyalatait, fényességét. Az egészséges arcszín eléréséhez a leghatásosabb a paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót és a tök. Ugyancsak befolyásolja a b?rszint az alma-, cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérb?séget okoznak a b?rfelületen.
„Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a legnagyobb a változás, akik a kísérlet el?tt nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek, de nem így történt: mindegyikük megszépült” – idézte Ross Whiteheadet, a kísérlet vezet?jét a The Daily Mail cím? brit lap. A tudós hozzátette, hogy 18-25 év közötti önkéntesek vettek részt a hathetes diétán, fehérek és ázsiaiak, és a jöv?ben szeretné tesztelni a jelenséget más emberi rasszokon és korcsoportokon is.