A vegetáriánus étrendek csökkentik legjobban a vérnyomást

(MTI) – A vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a magas vérnyomás kockázatát – derült ki japán és amerikai kutatók közös tanulmányából.

DASH    A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcs? alá. A 18 országra kiterjed? hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvev? bevonásával készültek. A JAMA Internal Medicine cím? folyóiratban közölt metaanalízis eredményei szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük.
Az amerikai betegségmegel?zési és járványügyi központ (CDC) szerint a hipertónia az agyi érkatasztrófa, a szív- és a vesebetegség, valamint a megrövidült várható élettartam vezet? kockázati tényez?je. A magas vérnyomás minden harmadik feln?ttet érinti az Egyesült Államokban – olvasható a LiveScience cím? tudományos-ismeretterjeszt? portálon.

   A mostani eredmények szerint a vegetáriánus étrendek a szisztolés vérnyomásérték 6,9 pontos és a diasztolés nyomás 4,7 pontos süllyedésével voltak összefüggésben. Az oszakai Nemzeti Agy- és Kardiovaszkuláris Központ munkatársaként dolgozó Jokojama Joko által vezetett elemzés azt mutatta, hogy a magas vérnyomással küzd? „húsev?” emberek nyerhetik a legtöbbet azzal, ha áttérnek a friss zöldségekben, babfélékben és teljes ki?rlés? gabonákban gazdag étrendre.
  Néhány résztvev? esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a hipertónia kezelésére felírt gyógyszerek, és az utóbbinál esetlegesen jelentkez? mellékhatásoknak is híján voltak. „Mindössze 5 pontos süllyedés” a szisztolés vérnyomásértékben „9 százalékos csökkenést eredményez a szívbetegség, és 14 százalékos visszaesést az agyi érkatasztrófa esetében” – húzta alá Neal Barnard, a tanulmány társszerz?je, az Orvosok Bizottsága a Felel?sségteljes Orvostudományért nev? washingtoni szervezet elnöke.

  Az eredmények alátámasztják a népszer? vérnyomáscsökkent? diéta, a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hatékonyságát. Ez nem vegetáriánus étrend, de gazdag a zöldségekben és korlátozza a húsfogyasztást, különösen a vörös- és a löncshús bevitelét.

   A magas vérnyomást már jó ideje a sóban és telített zsírokban gazdag táplálkozással, az elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe. A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok és a só aránya, de magas a káliumtartalmuk, ami ellensúlyozni tudja a táplálékkal bevitt túl sok só hatását.

A kutatók szerint ugyanakkor az analízisnek gyenge pontja, hogy nem tesz különbséget a különböz? vegetáriánus étrendek – többek közt az összes állati eredet? terméket tiltó, illetve a tojást, illetve tejtermékeket megenged? liberálisabb diéták – között, illetve az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem taglalja. A szakemberek reményei szerint ezt a hiányosságot további tanulmányokkal pótolni tudják a jöv?ben.