A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?

London – A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás – állítják kanadai kutatók.

    A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat – férfiakon és n?kön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérd?ívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikr?l. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan n?, de rendszeres dohányzás és – a koleszterinben igen gazdag – tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés exponenciális, azaz jóval er?teljesebb.
A felmérés szerint a heti három tojásnál többet ev?knél lényegesen el?rehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek.
David Spence – a felmérés vezet?je – elmondta, hogy a tojás sárgája nemt?l, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségt?l, testtömegindext?l függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát – adta hírül a The Sun cím? brit lap.
A tojás veszélyér?l már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztend?kben kezd?dött „elmarasztalása” magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan – 1973-ban – heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum. A kilencvenes évek aztán tojásbarátiak voltak, egészséges tápláléknak nyilvánult a „tyúkgyümölcs”. A kanadai tanulmány nyomán most ismét sötét árny vetül a tojásevésre – jegyezte meg a 9newscom cím? amerikai hírportál.

(MTI)