A testmozgás azonnali hatással van a génkifejeződésre

Az izomtónus növelésére szolgáló molekuláris szignálok már egy edzés után is módosítják a génkifejeződést az ember szervezetében – idézte svéd, dán és ír kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő folyóirat.

A testmozgás hatására nem maga a genetikai kód, a DNS betűsorrendje változik, hanem olyan jeladó molekulákat mozgósít a tréning szinte azonnal, amelyek meghatározzák, hogy mely gének vannak kikapcsolt és melyek működő, bekapcsolt állapotban. Ezek az úgynevezett epigenetikai változások jelzik egyúttal a vázizmoknak is, hogy növeljék tónusukat.
A sejtekben a DNS-molekulához kapcsolódó metilcsoportok jellegzetes mintázatban vannak jelen, ez az epigenom, a gének működését szabályozó kémiai kapcsolók hálózata. A mintázatot környezeti hatások – így az étkezés, a levegőszennyezettség és a mozgás – is befolyásolják. A DNS óriásmolekulát körülvevő kisebb metilcsoportok elhelyezkedése ugyanis alapvető annak meghatározásában, hogy mely gének vannak éppen ki-, illetve bekapcsolt állapotban, és aktivitásuk szintjét is a metilációs mintázat dönti el.
Olyan huszonéves férfiakat és nőket vontak be a vizsgálatokba, akik nem edzettek rendszeresen. A tizennégy tesztalany rövid ideig, de erőteljesen kerékpározott, majd mintát vettek izomszöveteikből. Ezek elemzése átmeneti, de jelentős változást mutatott több típusú epigenetikai jelzőmolekula esetében. Későbbi vizsgálatok azt is jelezték, hogy a változások egy részét egy adag koffeinnel is elő lehetett idézni.
Romain Barres kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és csoportja tanulmányát a Cell Metabolism című szakfolyóiratban tette közzé.

Forrás:MTI